Statsbidrag trots homofobiskt tal

INRIKES

Religion. En imam verksam vid Halmstads moské har i en föreläsning sagt att homosexualitet är ett virus. Trots att statliga nämnden SST fick kännedom om uttalandet har moskén fått fortsatt bidrag.

Imamen poängterar i en föreläsning som lagts upp på församlingens Youtube-kanal vikten av att barn har ett bra immunförsvar för att stå emot virus i samhället. Ett av dem är enligt imamen homosexualitet.

Uttalandet medförde att SST, en statlig nämnd som ger pengar till trossamfund, startade en utredning för ett år sedan. Trots det betalades det i somras ut pengar till församlingen - via riksorganisationen Sveriges Muslimska förbund, rapporterar P4 Halland.

– Det fick de eftersom Halmstad moskés riksförbund, Sveriges Muslimska förbund, sade att imamen inte hade någon koppling till moskén. Men också för att moskén och riksorganisationen tog avstånd från uttalandet, säger Åke Göransson, generalsekreterare för SST till radion.

Enligt uppgifter till P4 håller dock imamen både i böner och föreläsningar i Halmstad moské sedan flera år tillbaka.

Föreläsningen ingick i en studiecirkel som församlingen anordnade tillsammans med Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet (NBV) i Halmstad. Studieförbundet säger nu till P4 att samarbetet med moskén upphör.

Mellan 2011 och 2015 har Halmstad moské fått uppemot 150 000 kronor i statsbidrag.

TT