Inrikes

Slutronder i målet mot Mangs

INRIKES

Malmö. Den två månader långa rättegången i Malmö tingsrätt mot Peter Mangs är på väg att ta slut. Mangs är mot sitt nekande åtalad för tre mord och tolv mordförsök.

I dag höll chefsåklagare Solweig Wollstad och kammaråklagare Håkan Larsson sina slutanföranden där de sammanfattade argumenten för att Mangs är skyldig. De meddelade att de återkommer till påföljdsfrågan efter en eventuell rättspsykiatrisk undersökning.

– Men straffskalan ligger på livstidsnivå. Vi yrkar på att Mangs blir kvar i häktet och får fortsatta restriktioner.

– Det föreligger uppsåt till mord och försök till mord för de gärningar där vi rubricerat på det viset, säger Solveig Wollstad.

Med orden "den tekniska bevisningen är överväldigande" inledde Håkan Larsson förhandlingen efter lunchpausen. Han tror att det är därför som försvaret kallade den amerikanska filosofen Adina Schwartz som vittne, för att försöka skjuta hål på SKL:s sakkunnigutlåtanden.

– Hon har ingen teknisk utbildning, aldrig gjort egna undersökningar, aldrig skjutit med vapen och läst sig till vad andra tycker. Hon kände ju inte ens igen en Glockpipa när den låg framför henne. Trots det uttalade hon att sakkunnigutlåtandena var de svagaste som hon sett, säger Larsson och lovordar SKL:s expertis och påstår att kvaliteten är bland de bästa i världen.

Larsson frågade sig varför Mangs berättat om brotten för två vänner.

– Det är nog en ganska enkel anledning. Folk som begår sådana här brott har nästan undantagslös ett behov av att lätta på trycket. Vem är det han kan pysa ut hos? Det finns ju bara två vänner, någon annan bekantskapskrets finns ju inte.

Wollstad säger att det inte kan vara en slump att alla brottsoffer utom två har utländsk bakgrund. Hon läser inlägg som Mangs signatur skrivit på olika internetforum, bland annat "det skaver mellan våra kulturer". Till en nyhetsartikel om en skjutning som han är åtalad för skrev Mangs "ännu en kväll i mångkulturella Malmö".

– Han kallar personer med utländskt ursprung för apor. "Hitler är lik mig" skriver han i en skrift från i början av 2000-talet. Vi har hört att han föraktar folk från Mellanöstern och att han gillar folk från Asien och Nordamerika. Men det kan handla om rasism ändå, fortsätter Wollstad.

Under förmiddagen gick åklagarna, i kronologisk ordning, igenom de åtalspunkter som Mangs är åtalad för.

De turades om att sammanfatta åtalspunkterna - tre mord och tolv mordförsök. Vid varje punkt hittills tycks de vara lika övertygade om att Peter Mangs är serieskytten som spred skräck i Malmö och mördade tre personer.

– Även den här gärningen är totalt hänsynslös, det är bara tur att han inte skjutits till döds, han blir "bara" träffad i axeln. Skjutningen påminner mycket om den på Västra Skrävlinge kyrkoväg, det är samma modus och ren tur att han inte dödades, säger Håkan Larsson om ett skott mot en man i en parkerad bil på Munkhättegatan den 27 juni 2010.

I morgon får Mangs försvarare chansen att övertyga rätten om att Mangs ska frikännas från allt utom den skadegörelse han erkänt.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes