Stora förseningar efter strömavbrott

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Ett strömavbrott på Arlanda orsakade totalstopp i flygtrafiken under eftermiddagen.

Nu går flygen - men med stora förseningar.

– Det är jättesvårt att säga exakt när vi är ikapp. Men driften är igång och någon gång under kvällen vid åtta- niotiden beräknar vi ha de stora grejerna på plats. Sedan kan det ju fortsätta att vara några småförseningar, säger Klas Nilsson, presschef vid Swedavia.

Ilskna resenärer ute på flygplatsen ska ha pratat om att flygbolag nekat strandade passagerare ersättning för hotellövernattning eftersom man hävdar att förseningarna inte är flygbolagens fel utan Swedavias.

Strömavbrottet gjorde att banljusen på start- och landningsbanorna slocknade. Utan lamporna kunde inga plan lyfta eller landa, från strax före klockan 15 till klockan 16.15.

Totalt 25-30 flyg har fått gå till andra flygplatser. Omkring 30 flyg blev stående på flygplatsen under stoppet. De plan som skulle ha landat på Arlanda blev i stället omdirigerade till andra flygplatser.

– Det tar nog ett par timmar innan stöket lagt sig, säger LFV:s pressansvarige, Per Fröberg.

Hans tips till resenärerna är nu att hålla sig så uppdaterades som möjligt via internet och telefon.

– Det är flygbolagen som har den information som den enskilde resenären behöver. Och på arlanda.se har man aktuella ankomst- och avgångstider. Där kan man också gå in och titta.

Vid 18-tiden på kvällen var inrikesflygen försenade mellan fem minuter och två timmar. Flera flyg hade ställts in helt. Även förseningarna på de utrikes avgångarna varierade i tid.

– Det är jätteotur att det här inträffar en fredagseftermiddag då vi har en peak-period med väldigt många resenärer, säger Fröberg.

I terminal 5 var trängseln är stor och stämningen upprörd.

– Det blinkar mest rött på infotavlorna och gaterna är stängda. Nu blir folk argare och argare i och med att många missar anslutningsflyg, säger TT:s Sara Johansson.

TT

Publicerad: