Inrikes

Ingen subvention för dyra statiner

INRIKES

Stockholm. Ett antal onödigt dyra läkemedel mot höga blodfetter förlorar sin subvention från den 1 juni i år. Medlen tas för att förebygga slaganfall.

Genom att ta bort ett antal mediciner mot blodfettrubbningar, även kallade statiner, ur högkostnadsskyddet kan 170 miljoner kronor per år frigöras, skriver Socialstyrelsen och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i ett gemensamt pressmeddelande på torsdagen.

De läkemedel som förlorar sin subvention är storsäljande Lipitor (i styrkan 10 milligram) och Crestor (i styrkan 5 milligram) samt Lescol, Lescol Depot, Pravachol och Zocord (utom i en variant).

Socialstyrelsen publicerade samtidigt nya riktlinjer för strokevården i Sverige. I dem heter det att de billigare blodfettläkemedlen bör användas.

I riktlinjerna föreslås också åtgärder som att patienter som behöver det snabbt (inom fyra timmar) ska få propplösande behandling, så kallad trombolys, samt att alla patienter som borde få vård på en strokeenhet ska få det.

"Sammantaget skulle förbättringarna vi föreslår i de nya riktlinjerna kosta hälso- och sjukvården 60 miljoner kronor årligen. Den kostnaden täcks med lätthet upp av de resurser som kan frigöras om hälso- och sjukvården slutar slösa pengar på onödigt dyra blodfettläkemedel," säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm enligt pressmeddelandet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes