Demonstranter mötte Åkesson i Malmö

Malmö. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson möttes av slagord när han anlände till Malmö i dag. Både sjukvårdspersonal och brandmän har protesterat inför besöket.

Runt 50 demonstranter hade strax före lunchtid samlats utanför akutmottagningen på Malmös universitetssjukhus, i protest mot Jimmie Åkessons besök. Stämningen blev stundtals en aning upprörd, men inte aggressiv.

– Jag tycker det är väldigt problematiskt. Människor hotas på grund av att de har skrivit saker mot SD. Och framför allt, det finns patienter här inne som känner sig väldigt kränkta och osäkra av att ha en rasist på sjukhuset där de ska behandlas, säger demonstranten Sandra till TT.

Hon inte vill uppge sitt efternamn av rädsla för att utsättas för hot.

TT: Men många partier besöker arbetsplatser, har inte Sverigedemokraterna den rätten också?

– Nej, jag tycker inte det. För att det är att parti som skiljer på människor. Det är ett rasistiskt parti, säger hon.

Ett stort pressuppbåd väntade på Åkesson ett stenkast från universitetssjukhuset.

– Sverigedemokraterna är ett stort parti i Malmö, och det är viktigt att jag kan besöka även Malmö. Sedan har vi politiska motståndare, det är inget konstigt. Men jag tycker det är tråkigt att det får sådana här proportioner, säger Jimmie Åkesson till TT.

Åkesson ska besöka akuten och neurologen - något 250 personer med anknytning till akuten kritiserade i ett öppet protestbrev i förra veckan. Det resulterade senare i mordhot mot flera av undertecknarna, vilket Sverigedemokraterna tagit avstånd ifrån.

"Vårdpersonal mot rasism" står det på pins som viss personal vid Skånes universitetssjukhus (SUS) bar på sina kläder under besöket. Men den markeringen uppskattas inte av sjukhusledningen. Alla som lät brickorna pryda kläderna hotas med en varning, rapporterar SVT Sydnytt.

– Det handlar dels om hygienskäl, dels om att vi inte kan ha personal som går runt med personliga åsikter på sina kläder, säger Anna-Lena Boive, pressansvarig på SUS, till TT.

Personal på Skånes universitetssjukhus (SUS) har blivit uppmanade att inte tala med medier, enligt en sjuksköterska som vill vara anonym på grund av ledningens uppfordran.

– Det känns fruktansvärt för alla som inte vill ha Jimmie Åkesson här. Med alla poliser och Säpo är det riktigt obehagligt, säger sjuksköterskan till TT.

TT: Får inte personalen tala med medier om sitt missnöje med besöket?

– Det är absolut inget vi framfört till personalen. Offentligt anställda har ju yttrandefrihet, däremot får man inte delta i politiska manifestationer på arbetstid, säger Anna-Lena Boive, pressansvarig på SUS.

Sjukhusledningen har genomgående hävdat att besöket inte kan ställas in, eftersom det är en politiskt styrd verksamhet som Sverigedemokraterna är med och bestämmer över.

Brandmän i Malmö har anonymt uttryckt oro för att bli brickor i en sverigedemokratisk valkampanj och aviserat att de i möjligaste mån kommer att ägna sig åt arbetsuppgifter utanför brandstationen under SD-besöket.

Räddningstjänstens ställningstagande har fått mycket stöd, bland annat i form av bilder som skickas in till Facebookgruppen Brandmän mot rasism, som också växt med tusentals medlemmar på ett par dagar.

Elevassistenter mot rasism, lokförare, poliser, frilansjournalister, apputvecklare och svetsare är några av dem som skickat in meddelanden i sympati.

– Vi har fått hundratals bilder från alla möjliga människor och alla tänkbara yrken som visar sitt stöd för oss, vanliga knegare helt enkelt. Det ger jättestyrka till oss att våga säga vad vi tycker, och jag hoppas att det också ger styrka till andra att göra samma sak efter de hot som har varit, säger Viktor, en av talespersonerna.

Gruppen är ett nätverk för brandmän i hela Sverige och bildades i samband med SD:s besök på Botkyrka brandstation i slutet av mars.

– Vårt mål har aldrig varit att stoppa SD från att komma till någon av våra stationer. Vi vill bara uttrycka att deras politik står i kontrast till allting som vi står för.

TT

Publisert: