Romsk talare fick inte äta frukost

Publicerad 2014-03-25

Stockholm. Hon hade bjudits in för att tala om diskrimineringen av romer vid presentationen av regeringens vitbok. Men när Diana Nyman skulle äta frukost på hotell Sheraton i Stockholm blev hon avvisad. "Jag kände mig jättekränkt", säger hon.

En av de inbjudna talarna vid presentationen av regeringens vitbok, Diana Nyman från Romska rådet i Göteborg, blev avvisad när hon skulle äta frukost på hotell Sheraton i Stockholm tidigare morse, rapporterar dn.se. Enligt Nyman sade personal till henne att frukosten bara var för hotellets gäster. Trots att hon kunde bevisa att hon bodde på hotellet blev hon ombedd att gå ut i lobbyn.

– Jag kände mig jättekränkt. Det var så genant, det var massor av gäster inne i frukostrummet som inte förstod att jag diskriminerades, utan det verkade mer som att jag försökt snylta mig in, säger Diana Nyman till tidningen.

Sheraton utreder nu vad som hände vid frukostserveringen i morse.

Diana Nyman säger till TT att hon inte fick någon frukost, utan fick nöja sig med kaffe i lobbyn, sedan hon blivit utföst av en anställd.

– Hon försökte vara käck och sade "det är trevligare för dig att sitta här". Det var kränkande. Det satt många gäster i buffématsalen, jag kunde ju inte gå in där, hon hade ju släpat ut mig därifrån, säger hon.

Hon är finskromsk och bar traditionella kläder vid tillfället. Den anställda betedde sig otrevligt, enligt henne.

– Det var verkligen ett beteende där hon visade att hon hade något emot mig.

Eftersom Diana Nyman skulle hålla ett anförande och hade mycket att tänka på inför dagen blev behandlingen av henne extra jobbig.

– Det tog andan ur mig lite grann. Det här påminner om den diskriminering som fortfarande pågår. Det här händer finskromska kvinnor dagligen i vardagen, säger hon.

Hon säger att hon inte kommer att bo på hotellet i framtiden.

– Jag har blivit uppmanad att anmäla det här till DO och det ska jag göra också, säger hon.

Thomas Johansson, vd för Sheraton Stockholm Hotel, beklagar det inträffade.

– Det har skett ett olyckligt misstag, säger han till TT.

TT: Tar ni Diana Nymans uppgifter på allvar?

– Absolut. Vi utreder nu detta men vi har som policy att inte diskutera interna frågor offentligt, säger Johansson.

Diskrimineringsombudsman Agneta Broberg reagerar på händelsen.

– Jag är inte förvånad och man blir ju lite ledsen när man hör det. Men det bekräftar bara den bild vi har genom dialoger och anmälningar att det är en särskilt utsatt grupp, säger hon till TT.

TT