Brandfarligt spisslarv hos var femte

Stockholm. Var femte svensk har glömt mat på spisen så att det har börjat att brinna eller ryka kraftigt. Slarvet utgör en av de allvarligaste brandriskerna i Sverige, konstaterar Trygg-Hansa som ligger bakom undersökningen.

Att 20 procent av svenskarna glömmer bort spisen är allvarligt av flera anledningar. Dels för att de flesta bränderna i flerbostadshus, 34 procent under 2012, startar på detta sätt, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Dels för att endast två procent av svenskarna använder en så kallad spisvakt, som bland annat stänger av spisen automatiskt i händelse av brand.

"De flesta köksbränder skulle inte inträffa om vi var uppmärksamma nog vid spisen. Ett bra hjälpmedel för att förebygga bränder på spisen är en spisvakt och brandfilt", säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa i ett pressmeddelande.

Undersökningen bygger på 1 017 intervjuer under mars och februari i år. Stockholmare, ålderspensionärer och de som bor i hyreslägenhet är överrepresenterade när det gäller spisslarvet.

För att undvika bränder i köket rekommenderar Trygg-Hansa att aldrig lämna en platta påslagen utan uppsikt, att hålla brandfarliga föremål borta från spisen, att investera i en spisvakt samt att se till att rengöra köksfläkten regelbundet.

TT

Publisert: