Inrikes

Regeringen satsar på matte

INRIKES

Stockholm. Landets skolelever ska bli bättre i matematik, naturvetenskap och teknik, vill regeringen och avsätter därför totalt 125 miljoner kronor till detta i år. Skolverket ska fördela 87 miljoner till kommuner och fristående skolor som vill utveckla sin matteundervisning i grundskolan.

Kommunerna tilldelas dessutom 18 miljoner kronor för att genomföra nationella prov i fysik, kemi och biologi i årskurs nio.

Skolverket får också pengar för att analysera hur undervisningen på lågstadiet ska kunna bli bättre.

"Eleverna räknar mycket på egen hand och gör ofta systematiska fel, som inte upptäcks av lärarna. Vi vill hjälpa lärarna och skolorna att ändra sin undervisning", säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) i ett pressmeddelande.

Internationella kunskapsmätningar har visat att svenska elever tappat kunskap i matematik över tid. Jan Björklund har ett par huvudförklaringar till detta: Lärare som själva saknar högre utbildning i matematik och pedagogiska trender att eleverna ska arbeta enskilt.

– Det har lett till frånvaro av lärarinsatser. Om eleverna gör fel upptäcks det inte, sade Björklund på en presskonferens.

Förutom de riktade insatserna som nu görs inom matematik, naturvetenskap och teknik pekade utbildningsministern på andra, redan kända åtgärder som lärarlyftet - fortbildning av lärare, och en läsa-skriva-räkna-satsning bland elever.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes