Grönt kort för fiskare

Publicerad:
Uppdaterad:

Skövde. Miljöpartiet vill att alla yrkesfiskare ska tvingas ta ett "grönt kort" för att få fiska, på samma sätt som det krävs en jägarexamen för att få jaga.

För ett grönt kort ska krävas en grundläggande utbildning i marin ekologi.

– Vi måste få bort det destruktiva kriget mellan fiskare och forskare. Med bättre kunskap blir samarbetet bättre, sade Isabella Lövin, andranamn på partiets valsedel till EU-parlamentet, när hon tillsammans med språkröret Maria Wetterstrand presenterade partiets nya fiskeripolitik vid en presskonferens vid partiets kongress i Skövde.

EU håller på med en översyn av den gemensamma fiskepolitiken och en ny ska tas fram till 2012. I april lade kommissionen fram en så kallad grönbok som visar att det finns en kronisk överkapacitet i EU:s fiskeflotta, att den är olönsam eller ger blygsam vinst och att 88 procent av fiskebestånden är överfiskade.

Miljöpartiet vill bland annat ha ett helt nytt sätt att fördela kvoter där hänsyn tas till skonsamma fiskemetoder, slopa subventionerna, förbjuda dumpning och införa ursprungsmärkning.

– Det är ett stort dilemma för konsumenterna att vi inte kan få veta varifrån fisken kommer. Den som köper en äggkartong kan se exakt vilken gård, ja nästan på hönan, varifrån den kommer, säger Maria Wetterstrand.

Isabella Lövin konstaterar att över 90 procent av fisk som kastas tillbaka dör.

– De blir så illa skadade i trålen. En torsk har en simblåsa som inte hinner reglera sig. Magsäcken åker ut ur munnen som en tuggummibubbla, säger hon.

TT

Publicerad: