Inrikes

Reinfeldt: Sahlin är populistisk

INRIKES

Bryssel. Statsminister Fredrik Reinfeldt kritiserar Socialdemokraternas ledare Mona Sahlins uttalande om att inte tillåta mer elexport till EU.

– Ett populistiskt utspel, sade han i Bryssel på tisdagen.

I måndags upprepade Mona Sahlin kritiken mot regeringens planer på att bygga ut elledningarna till Europa. Så länge den europeiska elmarknaden inte fungerar lika bra som den nordiska, bör det inte ske, enligt Sahlin.

Eftersom priserna är mycket högre på kontinenten, skulle det bara innebära att de svenska kraftbolagen säljer elen där de får mer betalt. Detta skulle driva upp elpriserna i Sverige och drabba svensk elintensiv industri och svenska jobb, anser Mona Sahlin.

Fredrik Reinfeldt kommenterade detta efter att han på tisdagen träffade EU:s energikommissionär Andris Piebalgs.

– Han blev väldigt förvånad över detta besked av det enkla skälet att hela inriktningen i Europa nu är att ta fram ett stort stödpaket som är tänkt att tas i anslutning till toppmötet i mars och som handlar om att gå vidare med infrastrukturinvesteringar för att integrera våra energimarknader i Europa, sade Reinfeldt.

Han varnade för att Sverige blir en "klimatnationalist".

Mona Sahlin bemöter Fredrik Reinfeldts kritik i en skriftlig kommentar till TT.

"Jag skäms inte för att jag värnar de svenska jobben i den elintensiva industrin, det borde Fredrik Reinfeldt också tänka på som svensk statsminister", skriver hon.

Att när arbetslösheten stiger öppna upp för höjda elpriser är inte bra för sysselsättning och välfärd, framhåller hon.

TT:s korrespondent

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes