Inrikes

Duktig vovve! Här får du en kaka

INRIKES

Stockholm. Orolig för du lagt på dig ett par kilo på semestern? Men det är inte bara människor som drabbas av att ha förätit sig på glass i sommar. Även hälften av alla hundar lider av övervikt.

På Smådjurskliniken i Uppsala är det ett högt tryck på telefonlinjen. Men det är inte förrän hund och ägare besöker djursjukhuset som de får det svart på vitt.

– Det är inte många som upptäcker det själva utan det är först när de söker sig hit för något annat som vi uppmärksammar dem på att hunden är överviktig, säger Martin Almström, foderbutiksansvarig.

Övervikt är ett av de största hälsoproblemen för våra husdjur och det leder, precis som hos människor, ofta till problem som till exempel diabetes, ledproblem och hjärtsjukdomar. Även katter drabbas av övervikt men eftersom hundar är mer stillasittande drabbas de oftare.

Men det är inte bara brist på motion som är problemet, utan även den lilla kakan som vovven får göra vacker tass för. Det motsvarar samma kalorimängd som när du ger dig själv en stor hamburgare. Och att hunden inte gillar sitt foder är inte en ursäkt, tycker Martin Almström.

– I stället för att försöka fjäska med annat, försök att hitta ett foder som hunden tycker om. I dagsläget finns det så många att välja på så det brukar gå.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes