Terrormisstänkta kan häktas i dag

Terrorism. I dag inleds häktningsförhandlingar mot de tre män som misstänks för att ha finansierat terrorism genom grova ekonomiska brott. De misstänks ha velat skicka pengar till Syrien, möjligen till den militanta rörelsen Islamiska staten (IS).

Från början var totalt fyra personer inblandade, tre män och en kvinna. Men enligt kvinnans advokat, Jan Andersson, släpptes hon på fri fot under torsdagskvällen efter ett längre förhör. Det är oklart om några misstankar fortfarande riktas mot henne.

– Några sådana besked har hon inte fått men det finns ju en anledning till att åklagaren beslutat att hon ska försättas på fri fot. Jag har en känsla av att när man gjort sitt tillslag har man använt sig av en håv med lite för täta maskor, säger Jan Andersson.

Utredningen står på två ben. Det ena är förundersökningen kring grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott som utreds av Ekobrottsmyndigheten med åklagare Ingela Ohlén i spetsen. Den utredningen omfattar sex bolag, bland annat ett städföretag.

Den andra leds av chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström vid åklagarkammaren för säkerhetsmål. Brottsrubriceringen i hennes del av målet är finansiering av terrorism.

Enligt Säpo gjorde Ekobrottsmyndigheten och polisen flera tillslag i olika Stockholmsförorter under tisdagen med anledning av misstänkt penningtvätt.

TT