Inrikes

Guide till dagens utrikesdebatt

INRIKES

Utrikespolitik. Vad tar utrikesministern upp först? Blir det hårda eller försonliga tongångar gentemot Ryssland? Tyngdpunkt på arbetet i FN eller EU? Något om en utredning om Natomedlemskap? När Margot Wallström (S) i dag lägger fram regeringens första utrikesdeklaration kommer de inbitna att spetsa öronen efter minsta nyansskillnad som kan skvallra om en ny utrikespolitisk inriktning.

Utrikespolitiken skiljer sig inte så mycket åt mellan svenska etablerade riksdagspartier. I denna oroliga tid kommer troligen kontinuiteten i politiken att märkas i utrikesdeklarationen när den i dag läggs fram för riksdagen, trots att Sverige nyligen bytte regeringen.

Deklarationen, som följs av en riksdagsdebatt, består av ord vägda på guldvåg och brukar vara ett smörgåsbord över Sveriges syn på tillståndet i världen. Publiken är både riksdagen, svenska folket och skaran av samlade utländska ambassadörer. Mycket är självklarheter, men på vissa områden kommer det att lyssnas extra noga.

Frågan om Ryssland och Ukrainakrisen torde komma tidigt i talet. Här blir det intressant att höra om det finns någon antydan om försoning med Moskva eller om det blir en fortsatt fördömande attityd. En närbesläktad och känslig fråga är om ett Natomedlemskap ska utredas. Hittills har S avfärdat kravet.

FN före EU?

I regeringsförklaringen hette det att alliansfriheten "tjänar oss väl", medan den förra regeringen sade "har tjänat oss väl". Ett rent misstag, enligt somliga. Medveten "teologi" och "semantik", tror andra. Vilket tempus blir det i dag?

Kritiker befarar att den rödgröna regeringen inte kommer att poängtera utrikespolitiken inom EU och unionens närmande till länderna närmast i öster lika mycket som alliansregeringen gjorde. Att det nu är kandidaturen till FN:s säkerhetsråd 2017-18 som i stället är viktigast.

Israel har surnat till mot Sverige efter erkännandet av Palestina. Sverige vill hjälpa till i fredsprocessen men måste förmodligen bjuda till om israelerna ska vilja ha hjälp från Stockholm. Vad blir signalerna i dag, medan den palestinska presidenten Mahmud Abbas fortfarande är i landet?

Saudiavtal eller ej?

Möjligen kan det komma någon ledtråd om det kontroversiella samförståndsavtalet med Saudiarabien. Det måste sägas upp eller omförhandlas i maj om det inte ska förlängas med fem år. Statsminister Stefan Löfven (S), som i riksdagen drog sig för att kalla den absoluta monarkin för en diktatur, har sagt sig vilja omförhandla det. Koalitionspartnern MP vill däremot skrota det. Saudierna tros inte vilja omförhandla, och om det inte förlängs lär svenska företag gå miste om miljardaffärer, enligt flera personer med insikt om hur saudierna resonerar.

Utrikespolitiken ska vara feministisk, har regeringen också understrukit. Här väntar iakttagare på fler besked. En fråga som riskerar att uppstå är hur feminismen hänger ihop med samarbete med Saudiarabien, en av världens mest kvinnoförtryckande stater enligt samstämmiga människorättsrapporter.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes