Inrikes

Pegida uppmanar till korståg

INRIKES

Demonstration. En sluten grupp på nätet med bland annat Sverigedemokrater och nazister uppges planera Pegidademonstrationen i Malmö i kväll.

Företrädare för Svenska kyrkan har utsatts för hot efter beslutet att visa solidaritet med muslimer.

Facebookgruppen som går under namnet "Pegida Sverige planeringsgrupp inför demonstrationer och andra aktiviteter" består enligt Dagens ETC av sympatisörer till både Sverigedemokraterna samt nazistiska Svenskarnas parti och tidningen Dispatch international.

En av medlemmarna skriver i ett inlägg "Vi har ett korståg - avislamisera Sverige och genom att offentligt bära kors kan vi visa att vi är många". Medlemmen publicerar också bilder på tempelriddarkors av samma typ som Anders Behring Breivik bar.

Hot mot kyrkan

Efter att S:t Petri kyrka i Malmö beslutat att hålla en gudstjänst i solidaritet med muslimer och andra religioner har flera företrädare för kyrkan i Malmö fått ta emot olika hot.

– Sedan vi gick ut med att vi ska fira den här gudstjänsten har vi fått väldigt mycket reaktioner. Många positiva men också många som har kritiserat oss. Och i den kritiken finns mer eller mindre tydliga hot, säger Anders Ekhem, prost i Svenska kyrkan Malmö, till Sydsvenskan.

Hoten ska både vara personliga och av mer allmän karatkär.

Tusentals väntas

Den hetsdömda galleristen Henrik Rönnquist och den så kallade gatukonstnären Dan Park ska tala under rörelsens första demonstration i Sverige. Men samlingen på Stortorget i Malmö kommer att mötas av minst en motaktion.

Närmare 5 000 har anmält intresse för att delta i en motdemonstration via Facebooksidan "Stoppa hatmarschen - Pegida är inte välkomna i Malmö".

– Uppenbarligen är intresset stort, flera tusen har sagt att de ska komma, säger Maja Skans från arrangören No Pegida Sverige till TT.

Stortorget kommer att spärras av och beredskapen är god, säger Skånepolisens pressinformatör Lars Förstell.

– Vi har haft tid på oss att planera och har ordnat så att vi kan genomföra sammankomsten så att det fungerar för alla parter.

Pegida, som står för "Patriotiska européer mot islamiseringen av väst", protesterar mot en påstådd islamisering av västvärlden och har sitt ursprung i Dresden. I Tyskland har massmöten lockat tiotusentals. Men Pegida har också skakats av interna konflikter. Flera ledare i den tyska delen av rörelsen har hoppat av, bland andra talesperson Kathrin Oertel. Hon lämnade sitt uppdrag efter kort tid, något som enligt tidningen Bild berodde på den tidigare ledaren Lutz Bachmanns fortsatta inflytande. Själv hoppade Bachmann av sedan en bild publicerats där han poserar som Adolf Hitler.

Hur många sympatisörer som dyker upp i Malmö i kväll är oklart. Liknande initiativ i Oslo och Köpenhamn har som mest dragit ett par hundra personer.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes