Forskare: Att frysa in ägg är säkert

Stockholm. Fler kvinnor borde få möjlighet att frysa in sina ägg, för att undvika barnlöshet på grund av hög ålder. Det skriver experter i tidskriften Lancet.

Läkare varnade nyligen för att svenska kvinnor vet för lite om ålderns betydelse för att kunna skaffa barn. Många tror att de kan få barn ända fram till klimakteriet, men så är det inte.

Från 30 års ålder avtar fertiliteten gradvis, samtidigt som medelåldern bland förstagångsmammorna blir allt högre. I dag är den uppe i 29 år.

"Säker metod"

Dessutom finns en övertro på vad fertilitetsklinikerna kan göra, sade Anna Karin Lind, medicinsk chef för IVF Sverige AB, nyligen till TT.

– Med en vanlig provrörsbehandling överkommer man inte problemet med åldern, men det tror många.

Ett alternativ om kvinnan vill skjuta upp sitt barnafödande är att låta frysa in sina ägg i väntan på "bättre tider". Tekniken finns, men är kontroversiell.

Nu skriver flera experter i tidskriften Lancet att metoden är säker och att fler kvinnor borde få möjlighet att frysa in sina ägg eller äggstocksvävnad som ett sätt att förhindra "åldersrelaterad" barnlöshet.

Kostsam plan B

Enligt forskarna har närmare 2 000 barn nu fötts från ägg som varit frysta, utan att risken för skador ökat.

Om det handlar om cancerpatienter, som på grund av behandlingen riskerar framtida barnlöshet, är fryst äggstocksvävnad att föredra framför frysta ägg, skriver forskarna.

– Fördelen är att man då kan frysa in ett stort antal ägg på en och samma gång, säger professor Dominic Stoop vid Universitair Ziekenhuis i Bryssel, Belgien.

I Sverige erbjuder sedan en tid tillbaka två privata kliniker infrysning av ägg av "sociala skäl". Men det är dyrt. Två behandlingar, vilket rekommenderas, kostar cirka 60 000 kronor. Till det kommer läkemedelskostnader samt kostnader för utredning och för själva frysförvaringen.

TT

Publisert: