Man omkom när vägg rasade

Publicerad:
Uppdaterad:

Helsingborg. En man omkom i förmiddags vid bygget av det nya häktet på Bergaområdet i Helsingborg. Mannen hamnade under en vägg som rasade, bekräftar polisen. Tillsammans med Arbetsmiljöverket kommer polisen nu snarast att inleda en utredning om arbetsplatsolycka, preliminärt med misstanke om arbetsmiljöbrott, uppger Sofie Österheim, informatör hos Skånepolisen.

Enligt larmet till räddningstjänsten klämdes mannen fast under rasmassorna. Flera enheter från räddningstjänsten sändes dit men utan att kunna rädda mannens liv. Enligt Hd.se var det en sju ton tung betongvägg på andra våningen i bygget som rasade.

I går inträffade en liknande dödsolycka i Järfälla där en man dog.

Vad som ligger bakom rasolyckorna på de två byggarbetsplatserna är ännu så länge omöjligt att säga, konstaterar Lars Johansson på konstruktionsenheten på CBI Betonginstitutet, som bland annat bedriver forskning och utbildning inom betongområdet.

– Men rent allmänt har kompetensen bland dem som håller på med byggen fortgående blivit sämre och tillsynen från samhället sida har i stort sett försvunnit, konstaterar han.

I dag sköts kontrollerna av byggherrarna själva. För 20 år sedan var det kommunens byggnadsnämnder som svarade för kontrollerna.

Arbetsmiljöverket ska utreda om man brustit i säkerheten och utreda ansvarsförhållandena på de två olycksplatserna. Inspektörer från verket åker till arbetsplatserna så snart polisen gjort sitt.

– Det är oerhört unikt med två sådana här olyckor på bara två dagar, konstaterar Catarina Edgar, pressansvarig på verket.

Arbetsmiljöverkets statistik över dödsolyckor inom byggverksamhet visar en rejäl nedgång i fjol då nio dödsolyckor inträffade mot 15 vardera åren 2008 och 2007.

– Men det kan ju också ha med konjunkturen att göra, säger Edgar.

Utredningarna kan ta åtskilliga veckor.

TT

Publicerad: