Inrikes

Friskolor väljer bort svaga elever

INRIKES

Stockholm. Flera friskolor väljer medvetet bort besvärliga elever, avslöjar SVT:s Uppdrag Granskning.

– Jag är besviken och upprörd, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Tanken med det fria skolvalet är att alla elever ska ha lika stor möjlighet att komma in på den skola som de vill.

Men systemet fungerar inte.

En ambitiös tolvårig flicka med bra betyg är betydligt mer välkommen i många friskolor än en tolvårig pojke med dåliga betyg. Det kan Uppdrag Granskning visa genom att använda två fiktiva barn och dold kamera.

Flickan fick direkt en plats i Milstensskolan, som tillhör friskoleföretaget Pysslingen, i Täby. Men den som sade sig vara pappa till pojken fick höra av skolans rektor Karin Möller David att det inte gick att ta emot fler elever.

Av omkring 50 tillfrågade skolor fick föräldern till flickan beskedet från 27 att hon får en plats eller att det finns goda möjligheter. Bara hälften av skolorna som var positiva till flickan ville ta emot pojken.

Jan Björklund är upprörd över det han sett i programmet.

– Det är oacceptabelt att sortera bland barn och ungdomar, säger han till TT.

Skollagen är glasklar, enligt ministern. Väljer skolorna bort enskilda elever är det olagligt, anser Björklund.

– Men jag tror att man måste förstå att för alla skolor, både kommunala och fristående, är det lättare att ta hand om studiemotiverade elever. Det kräver mer insatser att ta hand om elever med sociala problem och studiesvårigheter.

När rektor Karin Möller David senare konfronterades gick hon till reträtt direkt:

– Jag gjorde helt fel. Det var ett felaktigt beslut och jag är jätteledsen för det.

Skolinspektionen kommer att granska de skolor som i programmet utpekas för att göra fel, enligt Ann-Marie Begler, myndighetens generaldirektör.

Det kommer sällan in anmälningar, men det behöver inte betyda att problemet inte finns, enligt Begler.

– Det beror nog snarare på att om man som förälder får nej, går man bara vidare till nästa skola, säger hon till TT, och uppmanar dem som känner sig bortsorterade på fel grunder att anmäla.

Uppdrag Granskning gick även på en anställningsintervju med dold kamera hos en friskola utanför Stockholm.

Under intervjun, som gällde en tjänst som musiklärare, sade rektorn att elever med adhd borde sättas i särskild grupp för att "man måste skydda de fina eleverna".

Rektorn var noga med att viss musik inte var välkommen, eftersom det kunde dra till sig fel elever.

– Inte den där skiten som de håller på med rap och våldtäkter. Man får ju inte säga neger numera, men den här svarta musiken.

– Den vill jag inte ha i skolan. Då får vi de här med kepsarna bak och fram. Nej, de kan hålla på att rappa borta i Tensta och elda upp bilar där i stället för här.

Rektorn har nu avgått från sin tjänst och sålt skolan.

Ibrahim Baylan, utbildningspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, säger till TT att han är upprörd, men inte helt förvånad.

– Sådana här rykten har florerat under lång tid, säger han och tycker som Björklund att Skolinspektionen måste kunna granska systemet bättre.

Inte heller Riksförbundet Attention är förvånade.-Den största känslan är att vi inte är så förvånade över det här. Jag har pratat med många föräldrar som visar den här bilden, säger Anna Norrman, intressepolitisk ombudsman på Riksförbundet Attention, som bland annat arbetar för att barn med adhd ska bli bemötta med respekt och få det stöd de behöver i skolan.

– När föräldrarna berättar om barnens problem, då säger många skolor att de inte har kompetens och att föräldrarna nog inte vill ha sina barn på skolan. Då vill man ju inte det, säger Norrman.

Hon tvekar inte kring att det problemet är ekonomiskt.

– Det ger ju en större vinst om du har en "enkel elev", men i skolpengen är det inräknat att man ska kunna ta emot sådana här elever.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes