Kritisk Johansson hoppas på Juholt

INRIKES

Stockholm. Väljarstödet för Socialdemokraterna fortsätter att falla och når i Svensk väljaropinions sammanvägda mätning bara 25,3 procent.

Det är ett tapp på 1,2 procentenheter sedan den förra mätningen.

Före detta S-ministern Ylva Johansson delar ut en rejäl känga mot partiledaren Håkan Juholt efter dessa opinionssiffror. På sin blogg skriver hon att partiet verkar ha parkerat omkring 25 procent. "Ett allvarligt underkännande av socialdemokratin och av vår partiordförande. Förtroendet för Håkan Juholt var nere i katastrofala 16 procent strax före jul. Vårt usla läge och låga förtroende kan inte skyllas på någon annan".

Hon skriver också att det är "partiet självt och vår partiledare som har ställt till det".

Trots de hårda orden i bloggen vill Ylva Johansson inte att Juholt avgår.

– Nej, jag har inga sådana krav, säger hon.

TT: Varför inte? Du skriver ju att opinionsläget är ett allvarligt underkännande av honom.

– Ja, det är ju det. Det är ett jätteallvarligt läge. Vi ligger månad efter månad på historiskt låga förtroendesiffror både för partiet och för partiordföranden. Det jag vill säga i bloggen är att vi inte kan skylla på någon annan utan har det här i våra egna händer.

TT: Har du förtroende för Juholt?

– Ja.

TT: Tror du att han kan vända det här?

– Jag hoppas det.

TT: Men tror du det?

– Jag hoppas det.

Ylva Johansson är vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott och har tidigare varit skolminister och biträdande socialminister.

Moderaterna går framåt och får 35,1 procent i undersökningen, medan Kristdemokraterna fortfarande ligger strax under riksdagsspärren på 3,9 procent, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Regeringspartierna får tillsammans 50,5 procent mot det rödgröna blockets 43,2.

Novus Svensk Väljaropinion i samarbete med Ekot är ett väljarindex som presenteras en gång i månaden och sammanställs av intervjuer genomförda den senaste månaden. Resultaten från flera olika mätningar vägs samman.

TT