Ygeman: Nu måste de ansvariga gripas

INRIKES

Brott. Malmö har drabbats av ytterligare en handgranatsprängning. Inrikesminister Anders Ygeman kallar situationen oacceptabel.

– Nu måste de ansvariga gripas, säger han till TT.

Det var strax efter halv fem på söndagsmorgonen som det exploderade på en parkering på Rönnblomsgatan i stadsdelen Värnhem. Ett tidningsbud som befann sig i närheten var en av dem som larmade polisen om den kraftiga smällen.

Tio bilar splitterskadades och ett fåtal rutor på ett flerfamiljshus i närheten krossades, men ingen person skadades.

På platsen fann polisen delar av en handgranat. Den såg ut att ha briserat vid en skåpbil, enligt uppgifter till TT. Bilarna på parkeringen tillhör både privatpersoner och företag, men det är ännu oklart vad som varit målet för sprängningen.

Polisen har förhört bilägarna, men är än så länge förtegen om det gett något.

Ovanlig sprängning

Explosionen är en i raden av många sprängningar i Malmö under den senaste tiden. I flera av fallen har det rört sig om handgranater. Men Malmös polismästare, Stefan Sintéus, pekar på att söndagens detonation sticker ut från tidigare sprängningar, som skett i andra områden och ofta varit riktade mot lokaler.

– Det vi jobbar med just nu är varför det skedde just där. Det slår en onekligen att vi inte ser riktigt tydliga samband. Så naturligtvis är det jäkligt bekymmersamt att det är så spritt, säger han till TT.

Polisen måste nu börja tänka mer brett, tillägger Stefan Sintéus:

– Vi vet sedan tidigare att en del av det som hänt varit relaterat till olika vedergällningar kriminella personer emellan och som vi kan se samband mellan. Sedan finns det händelser, som dessa, som ser märkliga ut med tanke på plats och på vilket sätt de genomförts.

"Oacceptabel situation"

Inrikesminister Anders Ygeman (S) kallar situationen i Malmö "oacceptabel" och säger att gärningsmännen bakom sprängningarna måste gripas för att utvecklingen ska kunna vändas. Han pekar på att Malmöpolisen begärt och fått klartecken om viktig förstärkning från Nationella operativa avdelningen.

Men det är inte aktuellt med mer resurser från regeringshåll.

– Nej, vi har aldrig satsat så mycket pengar på polisen som vi gör nu, säger Ygeman.

Han menar att det är minst lika nödvändigt med sociala insatser.

– Vi har haft tio femton år av stigande arbetslöshet, växande klyftor och sjunkande skolresultat. Det är klart att det färgar av sig på samhällsutvecklingen och därmed även på brottsligheten. Där är också regeringen fast besluten om att vara med och hjälpa till för att vända utvecklingen.

TT