EU-länder diskuterar ålförbud

INRIKES

Fiske. Ännu ett EU-försök görs nu för att skydda ålen med hjälp av fiskeförbud i Östersjön, Nordsjön och Nordatlanten.

Sverige är för - men emot för egen del.

Med sig in på fiskeministermötet i Bryssel har landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ett något annorlunda mandat.

Som han inte är särskilt nöjd med.

– Ålen är ju en mycket allvarligt hotad fiskart och Sverige driver en linje om totalförbud i EU:s alla vatten. Däremot har ju nu en majoritet i riksdagen förändrat den svenska positionen där Sverigedemokraterna tillsammans med Alliansen säger att vi ska driva ett förbud i hela EU - men inte för Sverige, förklarar Bucht i Bryssel.

I klartext: Bucht ska försöka övertala sina kollegor från övriga EU-länder om nyttan av att stoppa ålfisket för alla utom de svenska fiskarna.

– Demokratin gäller ju i Sverige så jag kommer ju att driva det som det är en majoritet bakom. Men det är ju en mycket märklig situation: att alla ska ta ansvar utom Sverige.

Någon succé räknar han inte med för den svenska linjen.

– Jag tror inte att det är någon framgångsrik position. Det kan vara så att vi till och med på andra områden kan få svårt när vi tar en så särskild position. Men sådan är demokratin, konstaterar Bucht.

EU-kommissionens förslag på mötet siktar in sig på ett förbud 2018 för all ål över 12 centimeter i Östersjön och EU-vatten i ICES-området - Nordsjön och Nordatlanten.

Bryssel, TT:s korrespondent