Opinionsläget jämnt - skillnad mot förra valen

Politik. Med ett knappt år kvar till valet är skillnaden mellan blocken liten.

Väljaropinionen skiljer sig från hur det såg ut inför de två föregående riksdagsvalen. Det förklaras bland annat med att SD har blivit större, anser statsvetaren Jonas Hinnfors.

I den senaste valbarometern från Sifo är det jämnt mellan blocken. Alliansen får 41,2 procent och har därmed en knapp ledning över regeringen och Vänsterparitet, som ligger på 40,9 procent.

– Det är lite av en gåta varför allianspartierna inte har en större ledning. Regeringar brukar generellt ha det svårt eftersom de måste fatta en del impopulära beslut, säger Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Annorlunda läge

För fyra år sedan såg styrkeförhållandena annorlunda ut. I november 2013 hade den rödgröna oppositionen en ledning på hela tolv procentenheter i SIfos väljarbarometer. Jonas Hinnfors menar att en del av förklaringen till detta står att finna i att Moderaterna svängde i skattefrågan.

– Deras stora projekt handlade om sänkta skatter och det planerade man först att fortsätta med. Men under senare delen av 2013 började Anders Borg tala om att skattehöjningar kanske var nödvändiga och då ändrades partiets grundbudskap.

– Dessutom började SD växa till sig och det innebar att man på allvar fick konkurrens till höger.

Kan svänga

Den rödgröna oppositionen hade ett tydligt övertag även i Sifos mätning från november 2009. Jonas Hinnfors pekar dock på att det är viktigt att ta med SD i beräkningen när man jämför dagens opinionssiffror med hur det har sett ut tidigare.

– Om man väger in deras siffror är de fem oppositionspartierna i dag betydligt större än regeringen. På så vis blir det också lite svårt att jämföra med hur det såg ut 2009, då SD inte satt i riksdagen.

Jonas Hinnfors vill inte spekulera för mycket i huruvida dagens partisympatier kommer att hålla i sig. Men han nämner att det finns exempel på när väljarstödet har svängt ordentligt.

– Ta Folkpartiets utspel om språktest inför valet 2002. Det fick dem att skjuta i höjden och nå ett valresultat på över 13 procent.

TT

Publisert: