Alliansen eniga - misstroendet kvarstår

Politik. Statsminister Stefan Löfven (S) ombildar sin regering - men väljer att behålla försvarsminister Peter Hultqvist. Men Alliansen står fast vid en misstroendeförklaring mot honom.

– Det är rätt och riktigt att statsministern tagit intryck av vår kritik och låter två statsråd gå, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

– Men samma ansvar bär försvarsminister Peter Hultqvist (S). Så vår kritik mot honom kvarstår, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Även C-ledaren Annie Lööf och Moderaternas partiledare håller kvar vid misstroendet mot försvarsministern.

– Det här handlar om Sveriges säkerhet och enskilda personers säkerhet. Det här är den största säkerhetskrisen på decennier, säger Kinberg Batra (M) till TT.

Alliansen meddelar också att man inte kommer att kalla in till ett extra sammanträde under sommaren.

– När det var tre statsråd så var det angeläget att göra den här förändringen mycket snabbt och vi var beredda att kalla in riksdagen, men nu behövs inte det, säger Jan Björklund (L).

Lööf: Bedömningen kan förändras

Politiskt ansvar kommer först att utkrävas när riksdagens samlas i september.

– Vi kommer att väcka misstroende under första ordinarie sammanträde, under förutsättning att ingenting nytt framkommit som förändrar bedömningen, säger Annie Lööf (S).

TT: Vad betyder det?

– Det är viktigt att vara ödmjuk inför det faktum att det kan framkomma nya uppgifter som gör att bedömningen av sakskälen förändras, säger C-ledaren.

I höst ska Sverige stå som värd för den stora försvarsövningen Aurora där bland annat USA är inbjudet.

TT: Är det inte ett känsligt läge att försöka peta en försvarsminister?

– Nej, det är just för att vi tar Sveriges säkerhet på största allvar som vi kräver att den ska hanteras på bättre sätt, säger Anna Kinberg Batra.

Peter Hultqvist själv påpekar i SVT Aktuellt att en misstroendeförklaring när riksdagen öppnar sker just i ett väldigt känsligt läge:

– Då är det två stora övningar. Dels Zapad i Ryssland och Aurora med 20 000 soldater i Sverige. Så det är klart, i det läget krävs det också stabilitet och kontinuitet. Och en sådan här debatt i riksdagen kanske man får fundera på om det är lämpligt i sammanhanget.

"Gör ett utmärkt jobb"

I ett skriftligt svar till Aftonbladet efter Alliansens besked skriver Stefan Löfven att han redan klargjort sin hållning "Peter Hultqvist gör ett utmärkt jobb som försvarsminister. Om man tycker att det finns anledning att avsätta landets försvarsminister i det säkerhetspolitiska läget vi har i vår omvärld ska man ha väldigt klart för sig vad man gör."

Enligt Stefan Löfven väljer han en regeringsombildning för att han inte vill ha ett "politiskt kaos" i Sverige. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) får gå efter IT-skandalen på Transportstyrelsen. Försvarsminister Peter Hultqvist, som alltså behåller sin post, anser att han gjort det han är skyldig att göra gällande skandalen.

– Han är djupt respekterad i breda kretsar, och har byggt upp ett starkt internationellt nätverk, säger Stefan Löfven, om Hultqvists roll i regeringen.

SD kräver mer

Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson står fast vid misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist.

– Det är möjligt att han är den minst ansvarige av de tre, men likväl har han haft ett ansvar. Han har inte informerat statsministern om vad han kände till, säger Åkesson.

Han hade helst sett att Löfven kommit med beskedet att hela regeringen avgår.

Men Vänsterledaren Jonas Sjöstedt tycker det är rimligt att Hultqvist blir kvar. Om Alliansen går vidare med en misstroendeförklaring mot honom är det bara för att ställa till besvär och "inte seriöst", anser han.

– Det är dags för dem att ta ett djupt andetag och fundera lite.

Däremot välkomnar Sjöstedt att infrastrukturminister Anna Johansson får gå, ett krav även Vänsterpartiet ställt.

TT

Publisert: