Störst inbrottsrisk för rika och skåningar

Publicerad:

Brott. Värst är det i välbeställda Danderyd utanför Stockholm. Men även många skåningar råkar illa ut.

Risken att drabbas av inbrott är 17 gånger större i Danderyd än i lappländska Dorotea och Arjeplog, visar statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

– Det är kanske inte helt slumpmässigt vart vissa tjuvar väljer att rikta sin uppmärksamhet. De har säkert en ganska bra uppfattning om var dyrare saker finns att stjäla, säger Johanna Olseryd, utredare på Brå.

Generellt drabbas villor oftare än flerfamiljshus av inbrott, och andelen villahushåll är hög i kommuner som Danderyd.

I genomsnitt anmäldes i fjol fyra inbrott per 1 000 hushåll. Men skillnaderna är alltså stora mellan landets kommuner. Förutom Danderyd ligger flera skånska kommuner högt upp på listan: Åstorp, Höganäs och Båstad med cirka tio anmälda inbrott per 1 000 hushåll. Polisen misstänker att det beror på närheten till landsgränsen.

– Men vi vet inte i vilken grad det handlar om utländska respektive svenska ligor. Svenska gärningspersoner kan ju ha hälare som gör att de kan omsätta varorna utomlands, säger Olseryd.

Försäkringsbolaget If, som sammanställt Brå-statistiken med hjälp av siffror från Statistiska centralbyrån, råder hyresgäster och villaägare att dna-märka sina värdesaker. Ett annat tips är att fotografera värdeföremålen och göra en förteckning över dem.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN