Allt fler smittas vid provtagning

Publicerad:
Uppdaterad:

Linköping. Bakterier som är resistenta mot antibiotika orsakar nu allt fler allvarliga infektioner vid provtagning för prostatacancer. Läkare varnar för utvecklingen, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

– Jag tycker att det är allvarligt för det här är ett av de första områden där antibiotikaresistensen nått sådana nivåer i Sverige att det påverkar en hel patientgrupp, säger professor Håkan Hanberger på Linköpings universitet till Ekot.

Vid provtagningen sticks nålen in i prostatakörteln via analkanalen. Det kan upprepas 10-20 gånger för att hitta eventuella tumörceller, och finns resistenta bakterier i tarmkanalen kan en svår infektion komma snabbt.

Nils Larsson i Linköping hör till dem som drabbats. Efter provtagningen fick han feber redan efter fyra timmar och hamnade på sjukhus akut med blodförgiftning. Vid nästa biopsi blev det ambulansfärd till sjukhus med feber och frossa. Nu äter han antibiotika efter att en tredje gång ha blivit allvarligt sjuk, rapporterar Ekot.

Hanberger påpekar att det är bråttom när sådana infektioner dyker upp.

– Man måste ge rätt behandling inom två-tre timmar för att patienten inte ska riskera att dö i allmän blodförgiftning helt enkelt, säger han.

TT

Publicerad: