Migrationsverkets Bamseserie upprör

Stockholm. Migrationsverket har gett ut en Bamsetidning med information till asylsökande barn. Kritik om hur idealisten Bamse har sålt sin själ florerar nu på debattforum och i sociala medier på nätet.

Ola Andreasson, vd på Bamseförlaget, förstår inte kritiken.

– I serien får ett av barnen stanna medan det andra får återvända. När man ska tala om asylprocessen för barn är det väl bara rimligt att berätta att det är så det kan gå, säger han till Dagens Media.

I Helsingborgs Dagblad (HD) skriver kulturmedarbetaren Mattias Elftorp under rubriken Världens dummaste björn om en av bihandlingarna i serien, där en asylsökande varg som får avslag möts av en lycklig släkt vid återkomsten till hemlandet:

"I sista rutan är hela familjen lycklig och det går inte att ta miste på budskapet: Det är nog ändå bättre att bli hemskickad än att få asyl och inget ont kommer att hända dem som Migrationsverket har bestämt saknar asylskäl", skriver Elftorp.

I ett annat avsnitt förklarar Skalman för asylsökande flyktingbarn vad man ska göra om man får ont i magen när man är orolig över sin asylansökan, skriver HD:

"Botemedlet är att gå i skolan, leka utomhus och träffa kompisar, som om det var brist på frisk luft som var problemet för de här barnen och inte en hotfull livssituation."

Enligt Migrationsverket är tanken med den specialskrivna Bamsetidningen "att vuxna i barnens närhet ska kunna berätta om asylprocessen med hjälp av den".

Tidningen, som riktar sig till barn mellan fem och tolv år, har producerats tillsammans med förlaget Egmont Kärnan och är översatt till fem språk. Verket uppger att den tagits fram i samarbete med en rad frivilligorganisationer och myndigheter.

TT

Publisert: