Romsk kvinna får ingen ursäkt

INRIKES

Stockholm. Sedan Diana Nyman från Romska rådet i tisdags nekats att äta frukost på hotell Sheraton i Stockholm, där hon bodde, kallar regeringen hotell- och restaurangbranschen till möte.

– Det som beskrevs i går är tyvärr en mycket vanlig händelse. Diana Nyman beskrev det själv som en vardagshändelse, och där behöver vi en värderingsdiskussion med branschen för det är oacceptabelt att människor drabbas av kränkningar, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Nyman var i Stockholm för att hålla ett anförande i samband med att regeringen presenterade sin så kallade vitbok om hur romer diskrimineras och kränkts under 1990-talet.

Ullenhag hoppas att Nymans fall prövas rättsligt och vill därför inte gå in för mycket på det enskilda fallet.

Diana Nyman fick på onsdagen ett samtal från Thomas Johansson, vd vid hotell Sheraton, men uppfattade inte att han framförde någon ursäkt för att hon avvisats från frukostmatsalen.

– Det var ett mycket uppseendeväckande samtal där han säger till mig att hans personal känner sig ledsna och kränkta över det som hänt. Jag blev väldigt upprörd, säger Diana Nyman till TT.

Hon säger att en ur personalen sprang efter henne in i frukostmatsalen för att fråga om hon var gäst vid hotellet och att den sekvensen, enligt hotelledningen, ska finnas filmad av en övervakningskamera.

– Jag blir hämtad som en snyltare, men direktörens förklaring var att jag fick ett specialerbjudande om att beställa min frukost i stället för att gå och plocka från buffén och att det var ett erbjudande även att få dricka mitt kaffe i lobbyn. Men där satt ju ingen annan och drack sitt kaffe.

– När jag visade mitt hotellkort där frukostbuffé ingick så borde jag väl bara ha fått gå in i matsalen igen?

Diana Nyman har diskuterat ärendet med diskrimineringsombudsmannen (DO) och har för avsikt att anmäla händelsen, något som måste göras skriftligt.

TT