Inrikes

Friande våldtäktsdomar ökar

INRIKES

Stockholm. Andelen friande våldtäktsdomar har ökat kraftigt.

Forskare tror att det beror på Högsta domstolens nya skärpta praxis.

Ett examensarbete i juridik visar att andelen friande tingsrättsdomar har ökat från 22 procent år 2006 till 33 procent år 2010.

– Det är en väldigt hög andel friande domar, den högsta för alla brottsbalksbrott, säger jur.dr. Katrin Lainpelto som har examinerat uppsatsförfattaren Lina Tengvar.

Deras förklaring till den kraftigt ökade andelen friande domar är fyra prejudicerande domar i Högsta domstolen, HD, som kom 2005, 2009 och 2010. Tingsrätterna har tolkat dessa som att det nu finns ett generellt krav på stödbevisning i våldtäktsmål, anser Lainpelto.

– Jag ifrågasätter att HD verkligen har mandat att gå ut och inskränka den fria bevisprövningen. Domarna kan uppfatta det som att de inte längre får göra en egen bedömning av bevisningen utifrån sin egen övertygelse, säger Lainpelto.

Risken för en våldtäktsman att bli fälld i domstol är redan minimal. År 2010 anmäldes 4 134 våldtäkter till polis. Bara 313 fall gick till lagföring och dom, och av dessa friades alltså 33 procent.

I andra typer av brottmål frias, enligt Riksåklagaren, i genomsnitt 5 procent.

Justitierådet Göran Lambertz har varit med och dömt i den friande våldtäktsdomen i HD 2010. Han anser inte att HD ställt något generellt krav på stödbevisning i våldtäktsmål.

– Vad vi har sagt är att man måste ställa höga krav på bevisningen i mål om våldtäkt. Men den fria bevisprövningen finns kvar, säger Lambertz till TT.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes