Industrin kan ha påverkat sockerråd

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Mat. Det finns ingen bevisad koppling mellan övervikt och socker - enligt den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa.

Men resultatet kan ha påverkats av sockerindustrin, vilket gjort den svenska folkhälsoministern upprörd.

– Vi står inför en fetmaepidemi och vi kommer att behöva vidta en mängd åtgärder för att motverka de negativa effekterna. Nu riskerar detta att fördröja åtgärderna, säger folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) till TT.

– Det är illa om man ska behöva misstänka att industrin agerar på det här sättet. Jag tycker det är skandalöst. Det har vissa likheter med hur tobaksindustrin agerade för att antal år sedan.

Efsa grundar sina rekommendationer kring socker på fem studier, varav fyra har betalats av sockerindustrin. Enligt Efsa är vem som betalar för en studie inte relevant.

– Det spelar ingen roll om en studie har finansiering från oberoende källor eller industrin. Det som är viktigt är hur studien är gjord, säger en talesperson till Ekot.

Trovärdig forskning?

Men forskning visar att detta inte stämmer.

– Det är fem gånger högre sannolikhet att forskare som finansierats av sockerindustrin kommer fram till att socker inte påverkar vikten, säger Maria Bes Rastrollo, professor vid Navarrauniversitetet i Spanien, till Ekot.

Hon har gått igenom ett stort antal studier kring kopplingen mellan söta drycker och övervikt, och studerat kopplingen mellan finansiering och forskningsresultat.

Finansiella kopplingar

Enligt Ekot har åtta av 21 medlemmar i Efsa:s panel som skriver rekommendationer kring sockret finansiella kopplingar till företag som tillverkar och säljer produkter med mycket socker i.

Världshälsoorganisationen, WHO, hade innan Efsa publicerade sina rekommendationer 2010 konstaterat att det finns ett samband mellan att äta mycket socker och viktuppgång.

Efsa säger till Ekot att de övervägt samma typ av bevis som exempelvis WHO och att ingen av panelmedlemmarna visade sig ha några intressekonflikter när de granskades inför sina uppdrag.

TT

Publicerad: