Varning för gasfara i bilar

Publicerad:
Uppdaterad:

Teknik. Allt fler hemmafixare ger sig på bilens system för kupékylning och utsätter sig och verkstäder för stor fara. Nu anmäler Motorbranschens riksförbund (MRF) en nätbutik som säljer högexplosiv AC-gas till privatpersoner.

Att anlita ett proffs för att laga en klimatanläggning eller ett kylsystem (AC) kan kosta skjortan. Görs det korrekt på ackrediterad verkstad av certifierad kylmontör slutar det lätt runt 15 000 kronor. För den med en bättre begagnad kärra finns frestelsen att inte använda riktigt köldmedel och själv köpa ett billigare alternativ.

Enligt MRF ägnar sig flera svenska e-handelsföretag åt att sälja "gör det själv"-flaskor med annan gas, till exempel gasol och butan, som förvisso fungerar att kyla med, men som på grund av risken för läckage i bilen är mycket explosionsfarlig. En liten gnista kan räcka, varnar Joachim Due-Boje som är ansvarig för bilverkstadsfrågor hos MRF:

– Den här problematiken har vuxit sig stark på senare år. Och till slut kommer det att hända en svår olycka.

MRF har anmält ett av företagen till Konsumentverket för "farlig tjänst". Inte bara bilägaren är i farozonen, utan även ovetande köpare eller mekaniker som eventuellt får en läckande gasbomb på halsen. Dessutom pekar MRF på att företaget skickar gasflaskorna till kunderna med vanliga postbud och inte som farligt gods.

TT

Publicerad: