Ojämna köer till landets båtplatser

Fritid. Köerna till landets kommunala båtplatser har minskat, redan inom några år kan det finnas platser tillgängliga. Det finns dock två undantag, nämligen västkusten och Stockholmstrakten där det tar betydligt längre tid att få en båtplats.

Båtbranschens riksförbund Sweboat visade i sin senaste stora genomgång att kötiden för båtplats i många kommuner var minst tre år. Enligt Mats Eriksson, vd på Sweboat, har den siffran minskat. Men inte på alla håll.

– Det är som allra värst på västkusten, alltså Göteborg och Bohuslän, som båda har många års kötider. Och Stockholm också förstås. Det är stora områden där det finns både mycket människor och mycket båtar, säger han.

Den senaste kötidsprognosen från Göteborgsregionens fritidshamnar (Grefab) visar att kötiden ligger på mellan sju och tio år för en kommunal båtplats i Göteborg. Kötiden varierar dock beroende på vilken båtstorlek man har och var man vill ha sin båt.

Thomas Wiklund, enhetschef på Idrottsförvaltningen i Stockholm, bekräftar situationen.

– Om man skulle göra ett snitt över Stockholm så är kön på mellan fem och sex år. Hammarby sjöstad är extra långsam, där är det mellan 14 och 15 års väntetid. Den är absolut mest åtråvärd, säger han.

TT

Publisert: