Inrikes

Stor vattenläcka i Lund - en död

INRIKES

Olycka. Hett vatten forsade plötsligt upp ur en sprucken ledning i centrala Lund på fredagskvällen. En kort stund senare omkom en man när en buss körde på honom. Sammanlagt sex personer skadades lindrigt i de två olyckorna.

Stora mängder vatten trängde upp ur läckan på Sankt Laurentiigatan vid 18-tiden. Enligt räddningstjänsten var det en fjärrvärmeledning som gick sönder.

Sikten blev på sina håll dålig då det heta vattnet mot den kalla luften bildade kraftig ånga.

– Patruller på plats har pratat om obefintlig sikt, sade Nils Norling vid Skånepolisen.

Såg skenande buss

Vid 19.15 kom ett larm om en bussolycka. Martin, som inte vill uppge sitt efternamn, blev vittne när han stod och pratade med en bekant utanför en butik. Han är omskakad, men berättar sakligt om hur han såg en buss komma skenande och att det slog gnistor under den, av något som såg ut som en cykel.

– När man ser en buss komma skenande på det sättet och man hör folk skrika, och ser någon ligga på ett ställe och ytterligare någon ligga på ett annat ställe, då blir det för mycket, säger han.

Anna Möller på pressjouren vid Skånes universitetssjukhus bekräftar för TT att en man avled i bussolyckan och tre kvinnor skadades lindrigt. Dessutom fick tre personer med lindriga brännskador vård.

"Helt sanslöst"

Polisen spärrade av ett område från Fredsgatan i norr till Bantorget i söder.

En av de brännskadade är en brandman som fick skador på en fot, uppgav räddningstjänsten i ett pressmeddelande.

Flera timmar efter att läckan lagats hade vattnet fortfarande börja rinna undan, men fortfarande var luften tät av vattenånga och det var svårt att se långa sträckor. Människor tog sig fram med hjälp av lastpallar över större vattenpölar. Många var ute på gatorna för att själv bevittna läckans effekter.

Lina Aspegren, från Eslöv, hade varit i Lund för att äta middag och var en av de nyfikna som tittade på läckan.

– Jag vet inte vad man ska säga. Det är helt sanslöst. Det är vatten överallt. Det är overkligt, säger hon.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes