Sajt med 900 knarkannonser stängd

INRIKES

Stockholm. En nätsida med 900 svenska narkotikaannonser stängdes ner i går när Sverige deltog i ett internationellt tillslag mot nätverket Tor. Flera av annonserna gällde spice som misstänks ha orsakat flera uppmärksammade överdoser och även dödsfall.

I en gemensam aktion slog polis runt om i världen till mot marknadsplatser på internet som säljer droger, vapen och barnpornografi via Tor-nätverket som beskrivs som en anonymiseringstjänst.

I Sverige ledde insatsen bland annat till att en plats med 900 narkotikaannonser stängdes ner. Flera av annonserna ska ha gällt spice.

Totalt greps 17 personer i det internationella tillslaget, flera av dem svenskar, enligt Sören Clerton vid Rikskriminalpolisen som ledde arbetet i Sverige.

Omkring 400 sidor stängdes ner totalt men bara en, Flugsvamp, riktar sig specifikt till svenskar och är skriven på svenska. Den mest kända av de nedstängda sidorna är Silk Road.

– Tillslaget har ett viktigt signalvärde eftersom det visar att vi faktiskt kan slå till mot marknadsplatser som man försöker att hålla dolda, säger Clerton.

Förutom att IP-adresser anonymiseras på Tor så sker betalningar med den elektroniska valutan bitcoin för att ytterligare minska risken för att polis och åklagare ska kunna bevisa vilka som gjort olagliga affärer.

– Men vi tar förhoppningsvis också död på föreställningen att "det här kommer polisen inte att kunna upptäcka". Vi visar att man inte går säker någonstans och att man inte kan använda tor-nätverk och tro att man kan göra det ostört, säger Sören Clerton.

– Vi har goda förhoppningar om att vi ska kunna identifiera både köpare och säljare utifrån det material vi nu har, säger han.

Tillslagen skedde samtidigt i går under eftermiddag och kväll och pågick under några timmar. Det tog inte lång tid innan polisen noterade en viss oro på nätet sedan användare insett att sidor stängts ner.

Hur de nedstängda marknadsplatserna kommer att påverka problemen med spice i Sverige är för tidigt att säga.

– Men det kommer i alla fall försvåra den här vägen att handla narkotika, säger Sören Clerton.

I insatsen deltog polis i 17 länder, bland annat amerikanska FBI.

Christopher Kullenberg, forskare vid Göteborgs universitet, säger att det finns en viss sanning i att exempelvis Tor och bitcoin bara skyddar köparna till en nivå.

– De är båda anonymiserande teknologier; Tor skyddar din IP-adress och bitcoin är mer anonymt än ett kreditkort. Men båda har olika säkerhetsbrister, och är inte hundraprocentiga i den meningen.

Men en avancerad användare kan hålla på länge utan att bli upptäckt.

– Nybörjare är de som är lättast att få tag på, de som inte förstår teknologierna fullt ut och inte förstår säkerhetsproblemen kommer att åka dit ganska fort. Ju mer avancerad du är, desto längre kan du hålla dig under radarn.

TT