Svalnat intresse för svenska stugor

Publicerad:
Uppdaterad:

Bostad. Många drömmer säkert om en röd stuga med vita knutar.

Dock inte lika ofta som tidigare.

Antalet utländska ägare av fritidshus ökade bara med en procent förra året.

Intresset från utlandet för att köpa fritidshus i Sverige har mattats av, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Förra året ägdes 37 058 fritidshus av utländska ägare, en marginell ökning från föregående år.

Blott norrmännen visar ökat intresse för att slå ned bopålarna - om än tillfälligt - i Sverige i form av en ökning med fyra procent. Bland danskar, tyskar och holländare går det i stället åt motsatt håll.

Markaryd är nu kommunen med störst andel utlandsägda hus (62 procent) men även där har det skett en stor skillnad sedan glansåren, medger Fredrik Byrskog, kontorschef för Länsförsäkringars fastighetsförmedling.

– Det är otroligt stor skillnad jämfört med före krisåren 2008-09. Innan dess hade vi jättemycket utländska köpare och framförallt danskar. På senare år har det gått upp och ned för att nu ha stabiliserat sig, säger han.

– Ett fritidshus är ju en investering över det vanliga och den risken kanske inte många vill ta.

Med start nu i påsk, börjar högsäsongen när det gäller försäljningen. Det är dock ingen tvekan om vad som framförallt efterfrågas från exempelvis danska spekulanter.

– Det klassiska, en röd stuga med vita knutar. Gärna ensligt i skogen.

TT

Publicerad: