Vapen och sprängmedel hittade i razzia

Publicerad:

Brott. Tre män har gripits och anhållits i Göteborg, misstänkta för bland annat grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. De tre ska ha kopplingar till nazistiska rörelser.

Gripandena av de tre - 26, 31 och 48 år gamla - skedde redan i torsdags kväll, men mycket mer än så vill polis och åklagare inte berätta.

I lägenheten där männen greps fanns bland annat en pistol, yxor, narkotika, nazistiska symboler, ammunition och tio kilo sprängmedel, enligt Aftonbladets källor. Att där sannolikt fanns sprängmedel bekräftas av att de tre männen formellt även är misstänkta för "grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor".

Enligt uppgifter från den antirasistiska stiftelsen Expo till Aftonbladet har alla tre kopplingar till nazistiska rörelser. Den äldste av männen har ett förflutet i Soldiers of Odin och Svenska motståndsrörelsen. De andra två har dömts flera gånger för misshandel och narkotikabrott.

Säpo är inkopplat på ärendet och arbetar tillsammans med polisen i Region Väst.

– Vi har känt till ärendet sedan tidigt i går morse och hjälper till i utredningsarbetet med vår expertis och våra underrättelser, säger Säpos presschef Karl Melin till Aftonbladet.

Senast på måndag klockan 12 måste åklagaren fatta beslut om männen ska begäras häktade eller släppas på fri fot.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN