Större frihet för cancerpatienter med ny pump

Publicerad:

Sjukvård. Med en ny utrustning för att ge cytostatika får cancerpatienter möjlighet att röra sig fritt under pågående behandling.

Att slippa gå runt med en droppställning i stål, med påsarna synliga, upplevs som en stor befrielse.

– Den första patienten som fick prova detta var ute och lunchade med arbetskamrater på stan, berättar Inger Axelsson, enhetschef på onkologiavdelning 87 på Skånes universitetssjukhus i Lund.

De nya portabla pumparna för att ge cellgiftsbehandling introducerades på Skånes universitetssjukhus i liten skala i november på patienter med lymfom och sarkom. Den avgörande skillnaden är att de inte måste vara kvar på sjukhuset under de tre till fem dagar som behandlingen pågår.

– De patienter vi har är mitt i livet. De kanske har småbarn hemma och då kan man vara hemma med den här pumpen och finnas tillgänglig för sina barn.

Magväska eller ryggsäck

Utrustningen ryms antingen i en magväska eller en ryggsäck, det beror på hur mycket vätska patienten måste bära med sig. Den ökade rörligheten kan leda till både minskat illamående och minskad smärta. Fysisk aktivitet förbättrar också cirkulationen och ämnesomsättningen. En annan fördel med pumpen är att den låter mindre, vilket gör att patienterna sover bättre.

Inger Axelsson tror att metoden kommer att spridas till andra patientgrupper och även andra delar av landet.

– Det kan bli en väldig avlastning för personalen och större frihet för patienterna, säger hon.

Bara ett erbjudande

Men det är inte en standardlösning som passar alla, understryker hon.

– Det är väldigt viktigt att detta ses som ett erbjudande om att gå hem, det är absolut inte tal om att vi gör detta för att få plats för fler patienter på sjukhuset.

Inspiration till projektet har hämtats i Danmark, där metoden snabbt fått stor spridning.

TT

Publicerad: