Stormvarning - Trafikverket stoppar tågen

INRIKES

Väder. Trafikverket stänger ett tiotal tågbanor i södra Sverige på annandagen. Anledningen är ett kraftigt oväder med stormvindar.

Det är risken för fallande träd och grenar som slår ut strömförsörjningen som gör att Trafikverket stoppar trafiken under måndagen. På tisdag kommer banorna att undersökas och eventuellt repareras och först efter det kan de öppnas igen.

– Det finns en risk att träd och grenar blåser ned på kontaktledningar och gör tågbanorna strömlösa. Vi vill undvika att tåg blir stående på linjen med passagerare ombord, säger Thomas Pihl, presskommunikatör på Trafikverket, till TT.

I sin senaste prognos varnar SMHI för en riktigt blåsig annandagskväll. Värst drabbade är landets västra och södra delar där ovädret drar in under måndagskvällen med kraftig blåst i Västra Götaland, Halland och västra delarna av Kronoberg. Senare under natten drabbas även Skåne.

– Det är ett lågtryck med vindstyrkor på 25-29 meter per sekund, regn och blötsnö. Det kan bli skador på byggnader och lättare föremål kan flyga omkring. Det finns även risk för skador på skog, säger jourhavande meteorolog Marie Staerk.

Undvik vägarna

Allmänheten bör undvika att gå ut under kvällen och se över sina fastigheter så att lösa föremål inte kan blåsa iväg eller skadas, skriver länsstyrelsen i Halland på sin hemsida. Länsstyrelsen har under dagen förberett sig inför stormovädret tillsammans med bland annat räddningstjänsten och elbolag, rapporterar flera lokala medier.

– Det kommer eskalera runt 00.00 till 01.00 natten till tisdag. Vi kommer att avvakta och se hur situationen utvecklas, säger Sten Ed, inre befäl på räddningstjänsten i Halland, till SVT Nyheter Halland.

Många hemvändande julfirare på vägarna riskerar att påverkas av ovädret. Älvsborgsbron, Uddevallabron och Öresundsbron kan stängas med kort varsel om vindarna blir för kraftiga. Trafikverket uppmanar alla i de stormdrabbade delarna av landet att inte ge sig ut på vägarna om de inte absolut måste.

– Om man bor i ett område där det stormar som värst och inte behöver resa så bör man undvika det, säger Thomas Pihl, presskommunikatör på Trafikverket.

Blåst, regn och blötsnö

För den som ändå måste ut med bilen gäller det att komma iväg så tidigt som möjligt.

– Det är bra om man kan köra tidigt på dagen eftersom det blir blåsigt under kvällen, säger Marie Staerk på SMHI.

Även övriga Götaland kan räkna med blåst, regn och blötsnö innan ovädret väntas avta under natten mot tisdag.

Redan under julafton och juldagen har det kraftiga lågtrycket över Norska havet skapat stora problem i södra Norge. Bland annat har fjällvägar stängts av och fartyg som trafikerar hurtigruten har blivit kvar i hamn de senaste dagarna

TT-NTB