Stora tågförseningar efter kabelbrand

Publicerad 2017-10-19

Bränder. En brand i en högspänningskabel orsakar stora förseningar i tågtrafiken till och från Göteborgs central. Trafikverket räknar med förseningar fram till lunch på fredagen.

Branden ska ha uppstått i en kabel intill järnvägen vid Partihallsförbindelsen ungefär klockan 16.30 på torsdagen - mitt under rusningstrafik.

– Det var en kabel som blev avgrävd och började ryka. Den tillhör ett ställverk som styr alla tågsignaler, säger Beisy Sundin på Trafikverkets pressjour.

Personal vid en transformatorstation fick evakueras på grund av rökutvecklingen. Men när strömmen stängdes av slocknade branden. Det var personalen från anläggningen som slog larm.

Trafikverket har haft reparatörer på plats för att hitta en tillfällig lösning under kvällen och lyckats få tillbaka signalerna. Men begränsningar i elnätet gör att tågen inte kan gå för full kapacitet. Därför hoppas man kunna hitta en permanent lösning under natten. Men tågtrafiken beräknas kunna köra enligt tidtabell först under fredagen vid lunch.

– Vi har en hel del tåg som rullar nu, men det kommer att vara fortsatta störningar, säger Beisy Sundin.

Långväga fjärrtåg prioriteras och pendeltågstrafiken drabbas hårdare. Så kommer fallet att vara även under morgondagen, enligt Trafikverket.

Resenärer hänvisas till att kontakta sitt resebolag för att se vilka tåg som går.

TT