Utlovar bättre influensavaccin

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Vaccinet mot säsongsinfluensan kommer att fungera betydligt bättre i år än vad det gjorde förra säsongen, då omkring 900 svenskar dog på grund av influensan.

Det hävdar Smittskyddsinstitutet.

Förra säsongen var det relativt många som blev sjuka, trots vaccination.

– I år har man bytt ut två av tre stammar i vaccinet så nu kommer det att förhoppningsvis att fungera bättre, vilket känns jätteskönt, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog, på Smittskyddsinstitutets influensadag.

Influensaaktiviteten är just nu liten på det norra halvklotet. I Sverige har endast enstaka fall rapporterats. I söder, däremot, är situationen annorlunda, även om bilden är splittrad.

– Det såg likadant ut förra året. Ända sedan svininfluensan har vi haft en väldigt märklig situation där olika stammar dominerar på olika sätt i olika länder.

Hur många som dör på grund av vanlig säsongsinfluensa varierar kraftigt. Från 40 ena säsongen till så många som 2 000 den andra. Den senaste säsongen, exempelvis, dog omkring 900 svenskar på grund av influensan.

Det visar helt nya beräkningar som Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet gjort och som, till skillnad från tidigare, tar hänsyn till faktorer som temperaturskillnader eller RS-virus.

– RS-virus bidrar inte till någon överdödlighet, men extrem kyla gör det, säger Bernadette Gergonne, epidemiolog vid Socialstyrelsen.

Beräkningarna visar också att även barn i åldrarna 1-14 år drabbas av en överdödlighet till följd av den vanliga influensan.

– Skillnaden är mycket liten, men statistiskt signifikant.

Fram till juli i år har 196 barn och ungdomar drabbats av narkolepsi till följd av vaccinationen mot svininfluensa. Och många av dem har drabbats av en svårare sjukdom än normalt, säger Läkemedelsverkets expert Ingemar Persson.

– Många har fått narkolepsi med kataplexi, det vill säga plötslig tonusförlust i samband med rörelse.

Att drabbas av tonusförlust innebär plötslig muskelsvaghet. Att det är vaccinet Pandemrix som är boven i dramat råder det inga tveksamheter om, berättar han.

– Vi ser en ordentlig peak av narkolepsi som sammanfaller med vaccineringen med Pandemrix.

85 procent av de drabbade är barn eller ungdomar 19 år eller yngre och nästan lika många flickor som pojkar är drabbade. Medianåldern är 13 år.

TT

Publicerad: