Ekeroth: Utvisa till tortyr och dödsstraff

INRIKES

Politik. I Sverige råder principen att alla är lika inför lagen.

Men det vill SD-politikern Kent Ekeroth ändra på, rapporterar Expressen.

För fyra år sedan föreslog han att utlänningar ska straffas hårdare än svenskar - och kunna utvisas även om de riskerar tortyr och dödsstraff.

"Jag ser ingen som helst anledning att behandla utlänningar lika humant som ens egna medborgare", skrev Kent Ekeroth i ett mejl till Sverigedemokraternas partiledning våren 2012.

Ekeroth, som är ledamot i riksdagens justitieutskott, skrev att utlänningar som begår brott i princip får skylla sig själva.

"Om någon zigenare kommer hit och t.ex. begår ett inbrott ska straffet vara 5-10 år plus livstids utvisning, medan detsamma ej ska gälla en sv.medborgare", skrev han och fortsatte:

"Vid utvisning ska noll och ingen hänsyn tas till om de riskerar tortyr eller dödsstraff etc i sitt hemland. Det valet gjorde de själva när de valde att begå brott i vårt land."

Brott mot Europakonventionen

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, säger till Expressen att Ekeroths förslag bryter mot Europakonventionen.

– Så länge vi är med i Europakonventionen och så länge domstolarna följer den kommer det inte att gå att genomdriva ett sådant här förslag, säger Schultz.

Vill inte svara

När Expressen når Kent Ekeroth vill han inte svara på om står bakom principen om att alla är lika inför lagen.

"Det finns goda skäl att göra skillnad på medborgare och icke-medborgare. En viktig sådan skillnad är att utländska medborgare kan utvisas om de begår brott. Den möjligheten används för sällan i dag", skriver han i ett mejl till tidningen.

Ekeroth kommenterar nyheten ytterligare på sin Facebooksida, där han beskriver den som reklam för sig själv och SD.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM