Oroas av negativa följder för hamnen

INRIKES

Ekonomi. Karlshamns kommun har skjutit upp undertecknandet av ett avtal om att lagra de rör som ska användas till den ryska gasledningen Nord Stream 2.

Kommunen vill diskutera med regeringen och oroas över avtalets konsekvenser för hamnen.

– Vi vill se det här som en helhetsdiskussion, säger Per-Ola Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande, till TT.

Det handlar om ett avtal med det nederländska företaget Wasco om att lasta och lossa fartyg och lagerhålla rör till Nord Stream 2. Det skulle innebära 70 årsarbetskrafter under tre år, men ett styrelsemöte för Karlshamns hamn har beslutat att frysa undertecknande av avtalet fram till den 15:e januari, rapporterar P4 Blekinge.

Rynkar pannorna

Regeringen har varnat för att det är negativt för svensk försvarspolitik att hyra ut svenska hamnar för Nord Stream 2, vilket fått region Gotland att backa när det gäller Slite hamn. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har också lockat med diskussioner om olika former av ekonomisk kompensation.

Mattsson påpekar att tanken aldrig varit att hyra ut hamnen i Karlshamn. I fallet med rören skulle det heller inte innebära vare sig ryska fartyg eller besättningar.

Per-Ola Mattson säger också att kommunen inte är ute efter att suga kompensation ur regeringen. Men samtidigt finns mycket militär verksamhet i hamnens närområde, påpekar han. Och eftersom dessutom många utländska fartyg, även ryska, trafikerar hamnen rynkar nu politikerna i Karlshamn pannorna över vilka följderna av ett avtal eller icke avtal kan bli, säger Mattsson.

Negativa konsekvenser?

Dessutom vill kommunen inom kort starta en planerad järnvägsskyttel där varor från företag i närområdet går via hamnen till Baltikum, över Ryssland och vidare till Kina.

TT: Men vilka frågor vill ni lyfta med regeringen?

– Kommer ett sådant här beslut att få negativa konsekvenser för det framtida nyttjandet av Karlshamns hamn, svarar Mattsson.

TT