Inrikes

Svenskstyrd amfetaminliga sprängd

INRIKES

Brott. En liga som misstänks ha pumpat in tonvis med amfetamin i Sverige under minst 20 års tid har sprängts genom internationellt polissamarbete.

De som utpekas som hjärnorna bakom verksamheten, en 56-åring och en 61-åring, sitter häktade i Malmö, rapporterar Sydsvenskan. Dessutom är ytterligare en person häktad i Malmö och alla tre är hemmahörande i Skåne. I Tjeckien har fem personer häktats.

– Vi är väldigt nöjda att vi lyckades komma åt topparna i den här organisationen. Vi har lagt ner mycket tid och resurser, säger den svenska spaningsledaren Stefan Steiner till tidningen.

Tidigare har polisen gripit flera kurirer och säljare. Knarkbeslag har gjorts, bland annat på bussar som kommit till Sverige från Prag.

Narkotikan har framställts i Tjeckien med sikte på den svenska marknaden och polisen tror att ligan under årens lopp framställt 3,5 ton amfetamin. 100 kilo amfetamin har beslagtagits. Dessa 100 kilo beräknas ha ett värde på gatan på 50 miljoner kronor.

Bland de häktade i Tjeckien finns en föreståndare för ett amfetaminlaboratorium och även den person som var ansvarig för framställningen av drogerna. Även en svensk man finns bland de häktade i Tjeckien.

Det är tjeckisk polis som håller i utredningen och de tre personer som sitter häktade i Sverige ska utlämnas till Tjeckien.

Polissamarbetet mellan Sverige, Tjeckien och Ungern kring ligan har pågått i drygt två år.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes