Efter kafémorden: "Vapen måste bort"

INRIKES

Brott. Ganska tomt, ganska uppgivet. Mia Päärni, ordförande (S) i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, summerar sina intryck efter att ha träffat folk i Rinkeby dagen efter dödsskotten.

Om själva händelsen och motivet vet hon ingenting.

– Det är inte kärnan i det här, även om det förstås är fruktansvärt. Men svenska medier måste börja fundera på varför man inte intresserar sig för att vi har stadsdelar där arbetslösheten är 20 gånger högre än i andra och där barnfattigdomen är 50 procent. Det hade medierna kunnat koncentrera sig på långt innan det här skedde.

– Är det så konstigt att det blir på det här sättet? Jag tror inte det. Ojämlikheten gör att man inte ser sina möjligheter. Det gör man inte i en värld där det inte finns något att drömma om.

Mia Päärni pratade under lördagen med krisgrupper och andra berörda av dubbelmordet och mötte viss uppgivenhet.

– Egentligen tycker ingen som är härifrån, eller jobbar här, att det är så konstigt att det händer igen.

Hon tar upp vikten av starkare föräldrastöd och att få bort vapen och narkotika från gatan.

– Jag är inte den som förespråkar hårdare straff över lag, men ärligt talat måste vi se över vår lagstiftning och polisens befogenheter att agera snabbt.

Kanske kan skotten i Rinkeby föra något gott med sig trots allt, säger Mia Päärni:

– Jag hoppas att vi på riktigt kan samla oss, i alla fall vi lokalt, och få till stånd till en dialog med nationella politiker och andra som kan hjälpa oss.

TT