Inrikes

Havererade Saab-samtal förnekas

INRIKES

Stockholm. Ryktena och spekulationerna om Saabs framtid fortsätter.

Enligt tidigare uppgifter till Dagens Industri (DI) kärvar förhandlingarna mellan Saabs ägare General Motors och den svenska regeringen ordentligt.

På söndagen gick SVT:s Rapport rapport ut med uppgifter om att förhandlingarna totalhavererat. Regeringen skulle då ha sagt nej till att ge de lånegarantier på fem miljarder svenska kronor som GM kräver för att skjuta till pengar till ett nytt fristående Saab-bolag. Enligt Rapport skulle det bero på att regeringen inte vill se svenska staten påtvingad ett ägaransvar för den tidigare helsvenska biltillverkaren.

Men på söndagskvällen gick industriminister Maud Olofssons (C) pressekreterare Lisa Wärn ut och förnekade att förhandlingarna havererat.

– Diskussionerna fortsätter, sade Wärn till Reuters.

Enligt DI:s källor försöker såväl den svenska regeringens förhandlare som GM att lägga över ansvaret för Saabs fortlevnad på den andra parten samtidigt som ingen av parterna vill framstå som ansvarig för att sänka Saab.

För bara några dagar sedan gick statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ut och sade att vad som händer med varumärket Saabs framtid inte är något som "svenska skattebetalare har något omedelbart ansvar för". GM har visat ett visst intresse för att skjuta till 600 miljoner dollar i ett fristående Saab, men vill då inte ha ensamt ansvar för bolaget.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes