Inrikes

Fler studenter avstängda för fusk

INRIKES

Stockholm. I fjol ökade mängden studenter som stängdes av från universitet och högskolor på grund av fusk med nästan 30 procent.

Alla landets statliga universitet och högskolor samt tre lärosäten med enskild huvudman ingår i undersökningen. Den visar att 398 studenter stängdes av i fjol, att jämföra med 310 avstängningar 2007 - en ökning med 28 procent.

– Dels kan det bero på att vi är bättre på att avslöja fusk, vi har ökat användningen av olika dataprogram för att avslöja kopiering från nätet. Men sedan kan fusket också ha ökat, säger Mille Millnert, rektor på Linköpings universitet, till Sveriges Radio Östergötland som gjort undersökningen.

Många på KTH

Vid Linköpings universitet fördubblades avstängningarna mellan 2007 och 2008 - från 13 till 26 studenter. Vid Uppsala universitet var ökningen nästan lika stor: universitetet utdömde 17 avstängningar i fjol mot nio avstängningar året innan.

Men det är ingenting mot takten hos Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm. KTH:s disciplinnämnd stängde av 32 studenter i fjol - mot nio året innan.

I vanlig ordning är kopiering från internet utan källhänvisning det vanligaste fusket. Men också otillåtet samarbete mellan studenter samt gammal klassisk metodik med fusklappar har avslöjats under fjolåret.

Fler män

Men det finns också lärosäten som avslöjar färre fuskare. Högskolan i Borås minskade antalet avstängningar från 20 under 2007 till blotta sex avstängningar i fjol. Även vid högskolorna i Gävle och på Gotland minskar avstängningarna.

Vid Kungliga musikhögskolan och Operahögskolan har disciplinnämnderna inte sammanträtt över huvudtaget på tio år.

Tidigare år har avsevärt fler män än kvinnor fått disciplinstraff i den högre utbildningen, trots att kvinnorna är i klar majoritet bland studenterna.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes