Inrikes

Akrylamid ökar inte cancerrisk

INRIKES

Uppsala. Risken för äggstockscancer förefaller inte öka med akrylamid i maten, visar en studie som följt 61 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län under 17 år.

Enligt ett svenskt miljölarm, som fick stor internationell uppmärksamhet 2002, kan bland annat chips och bröd innehålla höga halter av akrylamid.

Kvinnor som åt mat med en förhöjd mängd av ämnet fick inte äggstockscancer oftare än andra kvinnor, rapporterar tidskriften Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention.

– Men vi kan inte utesluta att jättestora mängder akrylamid i maten kan ge cancer, säger professor Alicja Wolk till Upsala Nya Tidning.

Wolk är professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet i Solna.

En holländsk rapport från en studie av 62 500 kvinnor tydde 2007 på samband mellan akrylamid och bröst-, livmoders- och äggstockscancer.

I bakgrunden till farhågorna om akrylamid är även rapporten från Livsmedelsverket 2002 om att det bildas akrylamid i mat som lagas under hög temperatur, till exempel chips. Djurförsök med ämnet visade en ökad cancerrisk.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes