Stora skador efter översvämningar

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Skadorna är omfattande efter de översvämningar och jordskred som drabbat Åre. Såväl järnvägen som E 14 genom orten stängdes av på grund av vatten- och rasmassor men räddningsarbetets akuta fas bedöms vara över.

Räddningstjänsten arbetade på lördagen för fullt med grävmaskiner och lastbilar för att röja upp efter fredagens översvämningar och jordskred som följde ett ihärdigt regnande över Åre.

– Vi vet inte i nuläget hur stora skadorna är, mer än att de är omfattande, säger Nina Pöljö, informationsansvarig vid Åre kommun.

Det var ett regnoväder natten till fredagen som fick Mörviksån och Lundsgårdsbäcken på Åreskutans sluttningar att svämma över. Jordmassor, större stenar, timmer och bråte följde med vattenmassorna. Flera källare har svämmats över men ingen person har kommit till skada.

– Kulmen är nådd. Den akuta fasen i arbetet är över, säger Anders Sigfridsson, räddningschef i Åre kommun.

Järnvägstrafiken ställdes in på fredagen på grund av skador på banvallen och E 14 stängdes av. Vägen kunde på lördagseftermiddagen öppnas på nytt för tung trafik, medan övrig trafik leddes om genom byn. Tågtrafiken mellan Duved och Undersåker stod då fortfarande stilla men beräknades av Trafikverket vara i gång igen på söndagen.

TT

Publicerad: