Inrikes

Asylsökande gav upp bussaktion

INRIKES

Östersund. Den grupp syrier som först inte ville kliva av bussen vid ett flyktingboende i Jämtland har nu hittat en lösning med Migrationsverket.

Tvisten kan ha berott på missförstånd.

I matsalen på boendet i Grytan delar personal från Migrationsverket ut nycklar. En grupp syrier väntar lugnt, medan andra slagit sig ned för att äta middag. Efter tre dagar har de 31 syrier som först vägrade kliva av bussen bestämt sig för flytta in på asylboendet.

Lösningen var egentligen enkel, förklarar Muhammad:

– Jag sade åt dem: Låt oss bara bo fyra i stället för åtta i varje rum så blir det bra.

Ingen av de asylsökande som TT talat vill uppge sitt efternamn.

Asylboendet är en grupp röda stugor utanför Grytan, ett par mil söder om Östersund. Det är ett rätt typiskt jämtländsk samhälle: några hus och en mataffär. Hit kom syrierna trötta fram efter en 17 timmar lång bussresa från Malmö.

– Problemet var att vi inte visste vart vi skulle. Jag kommer från kriget i Syrien, jag är beredd att åka vartsomhelst i Sverige, men under hela resan berättade ingen vart vi var på väg.

Skilda politiska åsikter

Syrierna blev allt mer upprörda över att inte få veta vart de fördes. När de sedan kom fram och fick veta att de skulle bo många i samma rum, och att människor med vitt skilda politiska åsikter skulle sova under samma tak, bestämde sig några för att vägra och fick med sig hela gruppen.

– Det var bara grundläggande saker vi bad om, vi ville bo med svenskar i en stor stad så att vi kan jobba och lära oss svenska, säger Ahmad som liksom de andra bussresenärerna nu avbrutit protesten och slagit sig ned i matsalen för att äta middag.

En syrier vid bordet intill, som bott i Grytan i nio månader, bryter in.

– Jag vill fråga er något: tror ni att ni är bättre än vi? Jag känner hur många som helst som vill bo i Stockholm eller Malmö, men det finns ju inte plats. Så kommer ni och tror att ni ska få välja var ni ska bo från första dagen, säger han.

"Allt finns här"

Migrationsverket påpekar också att det aldrig var aktuellt att låta flyktingarna återvända till Malmö, eftersom verket inte har några lediga lägenheter där.

– I takt med att platser blir lediga kommer även de här personerna att flyttas vidare, men man ges inte förtur eller prioriteras på annat sätt, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Abir, som också bott i Grytan i över ett halvår, säger att hon inte trodde sina ögon när de nyanlända kom.

– De tog sig inte ens tid att titta på hur det är här. Allt vi behöver finns. På 20 minuter är vi inne i stan. Det går tre bussar om dagen tur och retur. Vi sade åt dem att åtminstone komma och titta, säger Abir.

– Jag hade lust att säga åt dem, åk till flyktinglägret Zaatari. Inget land tar hand om oss syrier bättre än Sverige - är det så här vi ska svara svenskarna? undrar Omar.

Många av syrierna som var med på bussen är rädda att en felaktig bild spridits av dem.

– Jag och många andra ville verkligen kliva av. Men i vår kultur är det så att när någon äldre bestämmer något så lyssnar vi, säger Yasser.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes