Inrikes

Värmerekord smälter isformationer i norr

INRIKES

väder. En iskyrka som smälter i Vilhelmina, ett stort snödjur som tinar bort i Luleå. Plusgraderna i norr har ställt till det på mer udda vis.

Det har varit rekordvärme i Södra Sverige med 11,6 grader i Göteborg, den högsta februaritemperaturen sedan 1859. Värmen drog sedan vidare norröver, och i Umeå uppmättes i tisdags rekordvarma 8,7 grader. Förutom halka har värmen ställt till det på andra sätt.

Kyrka i fara

I västerbottniska Vilhelmina till exempel har Lions Club jobbat hårt i nio dagar med att bygga upp en vacker iskyrka. Tanken var att ett bröllop skulle hållas i kyrkan på lördag, men plusgraderna har ställt till det, skriver Västerbottens Folkblad.

– Vi ger inte upp hoppet. Har vi jobbat så mycket hittills blir det också ändå in i kaklet, säger Gunnar Wikström på Lions Club i Vilhelmina, till tidningen.

När TT talar med honom nu på morgonen är han mer hoppfull:

– Vi borde kunna klara det här i och med att vi nu får minusgrader. I måndags började tövädret, och det fortsatte fram till nu med stark blåst vilket tär hårt på isen, säger han.

Därför har bygget täckts över för att skydda isen.

– Vi ska ta bort presenningarna och kolla hur det ser ut. Är det håligheter så kan man täta med snö och vatten, det fungerar så länge det är minusgrader och det ska ju hålla i sig enligt prognoserna, säger han.

Isigt lodjur smälter

I nuläget visar SMHI:s prognos att det råder en plusgrad i Vilhelmina - men därefter blir det kallare och omkring minus sju i helgen.

2012, då kyrkan byggdes för första gången, fick den stå i en månad. Men de två senaste åren har den töat bort efter ett par veckor.

I Luleå bygger man varje år upp ett stort isdjur mitt i staden. Årets stora snöbäver håller nu på att smälta, uppger SVT:s Nordnytt.

Det flera meter höga djuret är byggt ihop med en stege, där barnen kan klättra upp och åka isrutchkana nerför djurets rygg. Men fortsätter värmen kan man tvingas riva djuret.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes