Inrikes

Anders Ygeman till terrormöte i USA

INRIKES

Terrorbekämpning. Nästa vecka åker inrikesminister Anders Ygeman (S) till USA för ett terrormöte i Vita huset med ledare från hela världen. På ministerns schema finns också högnivåmöten med CIA och FBI.

USA:s president Barack Obama har bjudit in ett femtiotal tunga politiker från världens alla hörn för att diskutera hur man tillsammans ska kunna bekämpa terrorism och vilka åtgärder som kan vidtas för att hindra rekrytering och radikalisering av terrorkrigare.

– Vi måste förbättra utbytet av underrättelseinformation mellan länder och säkerhetstjänster, säger Anders Ygeman till TT.

Masslagring av flygpassagerare

Efter de blodiga terrorattentaten i Frankrike där tjugo människor mördades träffade Ygeman sina EU-kollegor i Paris. Efter mötet berättade den franska inrikesministern Bernard Cazeneuve att man ville väcka liv i PNR (passenger name record), ett register med en stor mängd uppgifter om flygpassagerare. Ett liknande förslag stoppades 2013 i EU-parlamentet, som ansåg att det var ett för stort intrång i den personliga integriteten.

Det finns fortfarande många som ifrågasätter registrets egentliga nytta för terrorbekämpning. Men Anders Ygeman tror att det går att hitta en balans.

– Genom att vi har väldigt starka och tydliga skyddsgränser för den personliga integriteten. Vilka uppgifter som får lagras, hur länge de kan lagras, vem som har tillgång till dem och hur de ska förstöras, säger han.

– Vi behöver ha koll på vilka som har rest till och från krigshärdar och riskerar ha byggt upp förmåga och vilja att utgöra ett hot mot det svenska samhället.

Träffar säkerhetstjänster

Med på USA-resan finns också Säpo-chefen Anders Thornberg och Mona Sahlin, regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism.

– Vi ska boka in ett antal möten i USA, till exempel med de amerikanska säkerhetstjänsterna. Det kommer att vara högnivåmöten, bland annat med FBI och CIA, säger Anders Ygeman.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes