Inrikes

Frysta ägg kan ges som löneförmån

INRIKES

Stockholm. Funderar du på att frysa ner ägg för en framtida graviditet? Kolla om din arbetsgivare vill erbjuda det som en skattefri löneförmån. Skatteverket har gett tummen upp.

I oktober körde NBC News nyheten att två stora multinationella företag erbjuder medarbetare att frysa ner sina ägg för att öka chanserna att kunna skaffa biologiska barn längre fram i livet. Nu har svenska Flexpay, som administrerar och utvecklar arbetsgivares förmåner, tagit reda på om samma erbjudande kan ges i Sverige.

Svaret är ja. Åtgärder för att åtgärda ofrivillig barnlöshet räknas normalt som hälso- och sjukvård och kan därmed utgöra en skattefri löneförmån. "Äggfrysning bör godtas på motsvarande sätt som andra IVF-metoder", skriver Skatteverket.

Vissa säger nej

Efter beskedet har Flexpay gjort förmånen tillgänglig för omkring 200 000 anställda på svenska företag. Omkring 50 personer har redan nappat och kommer att utnyttja förmånen i år.

Men flera företag har sagt nej till att erbjuda äggfrysning som löneförmån.

– De vill inte erbjuda IVF-helt enkelt, säger August Von Sydow, förmånsexpert vid Flexpay.

Orsakerna skiljer sig åt. En är att det inte ingår i företagets policy att erbjuda den typen av löneförmåner. En annan är den höga kostnaden. Totalkostnaden för att frysa ägg brukar landa på runt 70 000 kronor.

Ökat intresse

Men just det höga priset gör det värt för dig som anställd som vill frysa ägg att i alla fall ta upp frågan med din arbetsgivare. Går arbetsgivaren med på att erbjuda äggfrysning som skattefri löneförmån innebär det en skattebesparing för dig på 15 000-40 000 kronor beroende på vilken lön du har.

– Vi har ju fått indikationer från våra kunder på att företag blir allt mer intresserade av sådant här, säger August Von Sydow.

Sedan tidigare har företaget administrerat provrörsbefruktning som löneförmån.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes